Egy kazánház NEM csak kazánból áll. Sok olyan kiegészítő gépészeti elemet tartalmaz (pl. vezérlő, szivattyú, hőcserélő, puffer, stb.) amik messze túlmutathatnak a kazán árán, hacsak nem egy olyan kazán-típus vásárlása mellett tesszük le a voksunkat, ami jóval kevesebb kiegészítő berendezést igényel.

Például több olcsó faelgázosító kazánhoz puffertartály plusz egyéb egységek beépítése szükséges, de a puffertartály és az egyéb kiegészítők kb. annyiba kerülnek, mint maga a kazán. Ráadásul a puffer hővesztesége miatt 10-15%-kal több fa fogy el, amiért szintén Ön fizet minden évben.

tűz

A helyes kérdés tehát az, hogy mennyibe kerül a komplett kazánház megszerelve és beüzemelve? És mi lenne a javasolt műszaki megoldás?

Vegyük azt a példát, hogy:

• Tudunk venni és tárolni rönkfát;
• Nem akarjuk túlzsúfolni a kazánházunkat;
• Az évenkénti fűtéseket szeretnénk még olcsóbban megúszni;
• Biztonságos megoldásra van szükség;
• Azt akarjuk, hogy egyszeri megpakolással akár 14 órán át is fűtsön;
• Nem akarunk 10 évente új kazánt venni;

Mindezek ismeretében milyen kazánt válasszunk?

Van megoldás, aminek gyártója az Unical. Bemutatjuk az Unical faelgázosító kazáncsaládot.

Elmondjuk, hogyan működik ez a 35 éve kitalált, mára már régen kiforrott technológia: A fa elgázosítását egy különleges technológia alkalmazása teszi lehetővé, amellyel a lángok nem felfelé csapdosnak, hanem lefelé. Ezt úgy érték el, hogy a kazánt belső légterelő járatokkal és ventilátorral szerelték fel. Az égés így stabilizálódott, nem függött többé a kémény huzatától. A stabil égés pedig elektronika révén szabályozhatóvá vált.

Ezekben a kazánokban, a rostélyokon, a parázs-rétegben, a bepakolt rönkfának először az alsó rétegei hevülnek igen magas hőmérsékletre, ami miatt a fa cellulóz szerkezete megváltozik, szénhidrogénekben gazdag gázok keletkeznek, amiket az alsó égető kamrában olyan lángokkal lehet elégetni, amelyek nagyon hasonlóak a gázlángokhoz. Ezzel különlegesen magas hatásfok érhető el. Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy egy hagyományos vegyestüzelésű kazánba szánt tüzelőanyag mennyiségének kb. 40%-át meg tudja takarítani.

A faelgázosító kazánok közt különös figyelmet érdemel az itáliai Unical gyár remeke is, a Gasogen G3 2S (G3 3. generáció, 2S 2. széria) faelgázosító kazánja.

kazán

Számtalan előnyéből, ami a vetélytársai elé helyezi, ragadjunk ki néhányat:

• Az esetek többségében nem kell puffertartály. (Igen, jól olvasta, általában nem kell!) A mérnökök olyan szabályzó elektronikával látták el a berendezést, ami nélkülözi az egyébként hőveszteséget is okozó és drága puffertartályok szükségességét, tehát a kazánház zsúfoltsága kiiktatva.

• Gazdaságos. A már említett elektronika oly mértékben tudja szabályozni a kazán belsejében az égési folyamatokat, mintha egy turbós és modulációs gázkazánról lenne szó. Mindebben segítségére van a kazánra rászerelt német ventilátor, ami a beáramló levegő mennyiségét szabályozza és ha már szabályozható, akkor gazdaságos is!

• Biztonságos. Áramkimaradás estén a kazán elfojtja magát épp csak halvány parazsat hagyva, így akadályozza meg a víztérben rekedt víz felforrását. Amennyiben az áramszünet nem tart tovább 12 óránál, akkor a kazán „ugyanott folytatja, ahol abbahagyta”, ha visszajön az áram, a kazán magától újraindul.

• Hosszú élettartam. A kazán kritikusnak mondható pontjain a vetélytársak 4-6 mm-es lemezvastagságával szemben az Unical 8 mm vastag kazánlemezt használ. Az fentebb említett ventilátor elhelyezése (szemben más gyártmányokkal), nem a füst-csonkon van, hanem a friss levegő oldalon van, így forró füstgázzal, pernyével, korommal nem érintkezik a ventilátor. Élettartalma így értelemszerűen hosszabb.

Amire viszont érdemes figyelnie még annak is, akinek nem Unical kazánja van:

A leggyakoribb hiba még, hogy nem tudunk fával helyesen fűteni. Az emberek elfelejtették a fatüzelés szabályait, mert a nyáron kivágott fával tüzelnek már ősszel! Viszont a frissen kivágott fának kb. 50% a nedvességtartalma és igen kicsi a fűtőértéke, ráadásul komoly kátrányosodást okozhat bármelyik kazánban!

Az alábbi táblázat mutatja a fa fűtőértékét a nedvességtartalomtól függően:

a fa nedvességtartalma a fa fűtőértéke MJ/kg
50% 7,1
40% 9
30% 10,9
20% 13,3
10% 14,7

Tudta, hogy a súlyegységre vetített MJ/kg fűtőérték alig függ a fa fajtájától (kb. 5%-ról beszélhetünk)? A táblázatban jól látható, hogy a frissen kivágott fa fűtőértéke kb. feleannyi, mint a jól kiszáradté (2 éve száradó). Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a fa nedvességtartalma nem attól függ, hogy megázott-e, hanem attól, hogy a fa edény-nyalábjain belüli nedvek kiszáradtak-e vagy sem?

Ehhez a kiszáradáshoz kell általában 2 év. Ezért van az, hogy az igazi régi falusi udvarokon évekig tárolják a rönkfa rakatokat (felülről pl. hullámpalával letakarva), és a következő télen abból tüzelnek, amit már legalább 2 éve szárítanak. Az, hogy az oldalról csapó esőtől megázik a fa, az nem nagyon számít, mert az pár nap, vagy hét alatt ki is szárad belőle.

Ahol problémamentesen megoldható a rönkfa kérdése és nem mindegy, hogy azzal mennyit fűtenek, ott az Unical Gasogen G3 faelgázosító kazán a legoptimálisabb megoldás a fűtési problémákra.

Az Unical a faelgázosító kazánjaival 1,6 MW-ig bármilyen létesítmény fűtési igényeit ki tudja szolgálni, így ideális fóliasátrak, üvegházak, istállók fűtésére is. Ezeknek a fűtési rendszereknek hatásfoka és gazdaságossága tovább fokozható napkollektorokkal kombinálva. (Fiatal gazdaként pályázati forrásból 45%-os támogatást is élvezhet a beszerzésük.)

Az Unical magyarországi képviselete rendelkezésére áll minden kedves érdeklődőnek a tanácsadástól kezdve a tervezésen át a kivitelezésig.

Kínálatukban a faelgázosító kazánokon kívül megtalálhatók:

kondenzációs kazánok
napkollektorok
hőszivattyúk
vegyes tüzelésű kazánok

kazán

Piros, olasz és nem sportkocsi. Mi az?