Nagy István az Agrárminisztériumban tartott beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarországon már 2010-ben elkezdődött a vidékellenes politika felszámolása, a kormány visszafordította a munkanélküliség terjedését, megakadályozta, hogy a termőföld idegen kézre kerüljön, az élelmiszeripar leépüljön. A magyar mezőgazdaság termelékenysége és beruházási hajlandósága lényegesen javult, hatékonysága uniós összevetésben is nagyot lépett előre.

A továbbiakban a termelési szerkezet átalakítása, az agrár- és élelmiszeripari beruházások ösztönzése, a gazdák likviditási helyzetének erősítése lesz a legfontosabb feladat, ehhez viszont a lehető leghatékonyabban kell felhasználni a fejlesztési forrásokat – tette hozzá.

Nagy István agrárminiszter beszél az Agrárminisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2024. február 12-én.

Nagy István agrárminiszter beszél az Agrárminisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2024. február 12-én – Fotó: MTI/Mónus Márton

A miniszter megjegyezte, hogy tavaly több mint 1300 milliárd forintot fizettek ki agrártámogatásként, az idén pedig 2900 milliárd forint vidékfejlesztési forrás kifizetése kezdődik el. A pályázati menetrend optimális tervezhetőséget tesz lehetővé, a támogatásokhoz szükséges keret a magyar költségvetésben rendelkezésre áll.

Hozzátette, Magyarország őszi uniós elnöksége során a tagállamok felülvizsgálhatják az EU válságkezelő piackezelési intézkedéseit is.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda képviseletében Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója hangsúlyozta, hogy a júniusi EP-választás lehetőséget ad az európai szintű változtatásra, amit nem szabad kihagyni, mert Brüsszel az agrárügyeket ugyanúgy elrontotta, mint korábban a migrációt vagy az ukrán háború miatt kialakult helyzetet. A gazdák számíthatnak a kormányra, a baloldal viszont nem a magyar érdekeket fogja képviselni Brüsszelben – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a héten kezdődő országjáráson bemutatják a vidéken élőknek az Agrárminisztérium (AM), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetsége (Magosz) közös kiadványát, amely az agráriumban elért eredményeket és a legújabb kihívásokat foglalja össze. A kormány minden visszajelzést komolyan vesz, a jövőben is folyamatos párbeszédre törekszik a gazdaszervezetekkel – mondta.


Süle Katalin, a NAK általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke az élelmiszer-termelés és -feldolgozás hatékonyságát várja a pályázati lehetőségektől.

Elmondása szerint a magyar mezőgazdaság nehéz éveken van túl, de a gazdák jelentős támogatást kaptak ahhoz, hogy alkalmazkodhassanak az új feltételekhez, és felkészüljenek az újabb változásokra.

Jakab István, a Magosz elnöke "őrült ideológiák mentén meghozott döntéssorozatnak" nevezte a brüsszeli agrárpolitikát, megfogalmazása szerint azonban néhány tagállam már felismerte, hogy elkerülhetetlen a változás.

A mostani folyamatok hosszú távra meghatározzák a mezőgazdaság jövőjét, ezért minden lépést alaposan át kell gondolni – jegyezte meg.