A Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. videósorozatot készített több munkavállalójával, akik beszámolnak arról, hogy miért szeretnek a mezőgazdaságban dolgozni, mi jelent számukra sikerélményt a munkájuk során. A cég tevékenysége kiterjed a szántóföldi növénytermesztéstől a szarvasmarhatartáson át a biokertészetig.

Szántóföldjeik Nagyszentjános, Bőny, Ács, Mezőörs, Kapuvár és Nagycenk településeken találhatók. A hagyományos kalászos gabonák termelése egyre inkább háttérbe szorul a termelési szerkezetben. Helyüket a szarvasmarha tartáshoz szükséges takarmánynövények és magas hozzáadott értékű biotermékek veszik át.

Az alábbi videókat megnézve az juthat az eszünkbe, hogy bizony a mezőgazdasággal kapcsolatos negatív sztereotípiákat ideje elengedni, lehet találni igazán menő munkahelyet az agráriumban, és az sem feltétlenül igaz, hogy éjjel-nappal, szünet nélkül készenlétben kell lenni.

Megkérdeztük a vállalatot, hogy milyen céllal készítették a videósorozatot: válaszukból kiderült, hogy a Kisalföldinél 2022-ben egy új kommunikációs folyamatot indítottak el, amely elsősorban a munkavállalókra koncentrál. Segíteni szeretne abban, hogy a kollégáik tudják, hogy mi történik a cégüknél, tudják, hogy mik azok az eredmények, amelyeket közösen sikerült elérni, ismerjék meg jobban a munkatársaikat, azokat a közösségi és sikerélményeket, amelyek miatt érdemes itt dolgozni. Ennek egyik elemeként fotózták és filmezték végig az év során, a munkafolyamatokat, a kollégákat, és jutottak el odáig, hogy a munkavállalóik is megszólaljanak. Minden felkért szereplőt büszkeséggel és örömmel töltött el a megszólalás lehetősége, érezhették, hogy mindegyikük munkája fontos a gazdaság számára, dolgozzon bármely területen, bármilyen beosztásban is. Elsősorban a nagy öregjeiket szerették volna megörökíteni, de menetközben formálódott a koncepció és fontos szerepet kapott a színesség és a sokféleség megmutatása is. A sorozat december közepén ér véget, de biztosan lesz folytatás. A közösségi médiában való megosztás és megtekintés mértéke a kisfilmek készítőit is megerősítette abban, hogy jó irányban indultak el.

Sáhó András a biokertészet vezetője immár 10 éve, mely ágazat mára határozottan sikeres üzletággá vált a Kisalföldinél. A rövid videóban elmondja, mit szeret igazán a munkájában és mi segít neki továbblendülni, ha megoldandó probléma adódik.

A legfiatalabb generációhoz tartozó Mészáros Zsófia és Hermán Zsolt friss diplomás párként ma a baloghtagi tehenészetben dolgoznak. Szakmájuk szeretete hozta őket ide és a tehenészeti csúcstechnológia tartja őket a Kisalföldinél.

Végh Zoltán gépek szerelésével, karbantartásával foglalkozik, és számos fiatalnak is segített már utat találni a mezőgazdasági gépészeti szakmában. Zoltán oszlopos tagja a műhelynek és elengedhetetlen szereplője a földeken, munka közben történő szereléseknek, ugyanakkor fontos szerepet tölt be az utánpótlásnevelésben is. Örömmel hallottuk a videóban, hogy ma már ideális időkeretek között lehet tartani a mezőgazdasági munkát is.

További szuper videókért érdemes meglátogatni a Kisalföldi Youtube-csatornáját.

Indexkép: Shutterstock