A KSH publikálta a hazai mezőgazdaság termelést és jövedelmi folyamatokat mutató 2020-as adatokat. Ezek alapján, a rendkívüli körülmények ellenére folytatódott a mezőgazdasági kibocsátás folyó áron számolt növekedése és javult az ágazati szintű jövedelmezőség is, írja az Országos Sajtószolgálat.


Érdemes felidézni, hogy a mezőgazdasági termelők 2020-ban több komoly kihívással is szembe kellett nézzenek. A koronavírus-járvány, a tavaszi fagyok, a tavaszi és nyári aszály, valamint az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza mind-mind nehéz helyzetbe hozták a gazdálkodókat. Ilyen körülmények között kiemelkedő eredmény, hogy az ágazat biztosította a lakosság élelmiszer-ellátását és hozzájárult a nemzetgazdaság stabilitásához is. Ez is bizonyítja, hogy a mezőgazdaság a magyar nemzetgazdaság kiemelkedő fontosságú stratégiai ágazata.

traktor a szántóföldön

A mezőgazdaság a magyar nemzetgazdaság kiemelkedő fontosságú stratégiai ágazata – Fotó: pixabay

A mezőgazdaság kibocsátásának 2010 óta tartó emelkedése 2020-ban is folytatódott, aminek köszönhetően újabb rekordértéket ért el, 2 950,0 milliárd forintot, amely 4,6 százalékkal haladta meg az előző évi magas szintet.

A kibocsátás 59 százalékát a növénytermesztés, 34 százalékát az állattenyésztés adta, a fennmaradó részt a szolgáltatások és másodlagos tevékenységek biztosították. A kibocsátás folyó áron számolt növekedéséhez elsősorban a kukorica, a napraforgó és a tej termelése járult hozzá.