Az európai kormányok megkezdték a koronavírus elleni védelmi intézkedések fokozatos feloldását, így a vendéglátóhelyek is újra kinyithatnak. Ennek ellenére az európai paradicsompiac még mindig nyomás alatt van, az árak az átlagosnál alacsonyabbak, és hatalmas az eladatlan készlet. Bizonyos szegmensekben azonban már megkezdődött a visszarendeződés – írja a fruitveb.hu.

A cherry és snack paradicsomok piacán június eleje kedvező fordulatot hozott. Az Észak-Afrikából és egyéb régiókból érkező import volumene alacsony maradt, Hollandiában pedig az időjárás nem volt túl kegyes a paradicsomtermelőkhöz, így a piaci egyensúly csaknem teljesen helyreállt.

Az árak is nőttek valamelyest, és a kereslet sem esett vissza, mivel a vásárlók hajlandók megfizetni ezeket az árakat – ezek azonban még mindig elmaradnak az előző évek átlagától.

Ezzel szemben katasztrofális a helyzet a hajtatott, nagy méretű, gömbölyű paradicsomok piacán. Nincs esély arra, hogy a holland termesztők az árakat feljebb tornásszák, mert a legnagyobb felvásárlónak számító gyorsétteremláncok és szendvicsüzletek óriási forgalomkiesést könyveltek el az utóbbi időszakban.

Az Európai Bizottság által közzétett paradicsomtermesztési és -kereskedelmi adatokból jól látható, hogy áprilishoz képest a cherry, a fürtös és gömbölyű szegmensekben jelentősen visszaestek az átvételi árak. Az egyetlen kivételt ez alól Lengyelország jelenti.

paradicsom

A cherry, a fürtös és gömbölyű szegmensekben jelentősen visszaestek az átvételi árak – fotó: Pixabay

Cherry (koktél) paradicsom

Nagy változásról nem lehet beszélni, a 22. héten az európai árak tartják a kialakult alacsony szintet: a jelenlegi 1,26 euró/kg-os ár messze van a 2019 azonos időszakában kialakult 1,44–1,60 euró/kg-os ársávtól. Hollandiára is ez a stabilitás volt jellemző, ám a 22. héten enyhe emelkedés indult meg, a jelenlegi 71 eurócent/kg-os ár 1 centtel van a 2019-es év 22. hetében látott ár alatt. Tavaly a 22. hetet követően masszív áremelkedés kezdődött, és csak a 34. héten süllyedtek az árak 70 cent alá. Ez ebben az évben is bekövetkezhet, legalábbis a június eleji adatok mérsékelt optimizmusra adhatnak okot. Némileg reménykeltőbb a helyzet Spanyolországban, ahol az enyhe áremelkedés már a 21. héten megkezdődött. A 22. héten a legjobban a francia termelők jártak, ahol az előző héthez képest 90 centes emelkedéssel 2,32-ről 3,23 euróra nőtt az értékesítési átlagár. Olaszországban azonban a 22. héten 30 centtel csökkent a kilogrammonkénti átlagár.

Fürtös paradicsom

A fürtös paradicsom európai piacára is a stagnálás volt jellemző az elmúlt hetekben, az árak a 62–74 eurócent/kg sávban mozogtak, ami nagyjából megfelel a 2019-es szintnek. Hollandiában azonban óriási visszaesés volt tapasztalható. Ugyanez elmondható Belgiumról is, Spanyolországban pedig a 20. héten következett be a mélypont. Olaszországban a cherry paradicsomok piacán tapasztalt árzuhanás nem érintette a fürtös szegmenst, itt az árak változatlanok maradtak. Franciaországban viszont a cherry paradicsomok drágulása magával húzta a fürtös árakat is.

Gömbölyű paradicsom

Ebben a szegmensben az európai piacok árai egyértelmű emelkedést mutatnak. A múlt heti 65 eurócent/kg körüli átlagot követően a 22. hétre 90 eurócentre ugrott az átlagos árszint. Belgiumban, Hollandiában és Olaszországban jelentős a visszaesés, Spanyolországban az árak emelkedésnek indultak. Lengyelországban észlelték a legjelentősebb áremelkedést.