A mezőgazdaság, mint minden idők egyik legősibb foglalkozása, folyamatos fejlődésen és modernizáción megy keresztül. A technológiai innovációk és a digitális eszközök előretörése jelentős változásokat hozott a mezőgazdasági gyakorlatokban és menedzsmentben egyaránt. Ezen fejlődés legújabb állomásaként létrehoztunk az új Standard Termelési Érték (STÉ) kalkulátort, amely márciustól elérhető az Agrárközösség honlapján.

STÉ kalkulátor

Élj a lehetőséggel! Forrás: Agrárközösség

Mi az a Standard Termelési Érték (STÉ)?

A mezőgazdasági üzemek méretének meghatározására szolgáló Standard Termelési Érték (STÉ) kalkulátort már minden termelő ismeri az előző ciklusból. Ez a számítás alapvető jelentőséggel bír, hiszen segíti a gazdálkodókat a termelésük hatékonyságának és jövedelmezőségének értékelésében, valamint fontos szerepet játszik a támogatási kérelmek és a hitelügyek intézésében is.

Régóta találgatás tárgyát képezte, hogy milyen árfolyamon számol majd az új kalkulátor. Az Irányító Hatóság 7/2024. számú közleménye alapján 348,93 forint/euró árfolyammal kalkulált 2020. évi Standard Termelési Értékek vehetők figyelembe az üzemméret megállapítása során.

Az STÉ kalkulátor jelentősége

Az új kalkulátor segítségével a gazdálkodók képesek lesznek gyorsan és pontosan kiszámítani a termelési értékeiket, ezáltal hatékonyabban tervezhetik meg működésüket, továbbá meg tudják állapítani, hogy üzemméret szempontjából az adott támogatási jogcímre nyújthatnak -e be kérelmet?!

A kalkulátorban helyet kapott néhány hiánypótló, a korábbi kalkulátorból hiányzó tétel is, pl.: Oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel (OEM) ellátott bor előállítására termesztett szőlő, Oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel (OFJ) ellátott bor előállítására termesztett szőlő,konyhakertek, bivalytehén, Tritikálé, cirok és egyéb máshova nem sorolt gabonafélék (hajdina, köles, kanári mag stb.)

STÉ KALKULÁTOR

Hogyan működik a kalkulátor?

A kalkulátor használata rendkívül felhasználóbarát. A gazdálkodóknak csupán be kell írniuk az általuk termelt áruk mennyiségét és típusát, a rendszer pedig automatikusan kiszámolja a termelési értéküket. Ez az eszköz különösen hasznos lehet az új mezőgazdasági vállalkozások számára, melyek még nem rendelkeznek mélyreható piaci ismeretekkel és tapasztalatokkal.

Példa az üzemméret számításra:

2018-ban termesztett 10 hektár szemes kukorica = 8745 EUR STÉ

2022-ben termesztett 10 hektár szemes kukorica = 11989 EUR STÉ

Külön is kiemelendő, hogy a mezőgazdasági beruházásokat, fejlesztéseket támogató pályázati felhívásokban jogosultsági feltételként kerül meghatározásra a STÉ módszertan alapján megállapított legalább 10.000 euró értékű üzemmérettel való rendelkezés (teljes lezárt üzleti évből származó/lezárt évből származó), mely alól kivételt képezhet majd a kisüzem fejlesztés támogatás, ahol 10.000 euró érték alatt is lehet várhatóan indulni.

Az Agrárközösség elérhető erre a LINKRE kattintva.