A 80. OMÉK kistermelői B pavilonja négy napon át interaktív foglalkozásokkal mutatta be az érdeklődőknek a hungarikumokat, a kistermelői vásáron és mesterség-bemutatón pedig bárki részt vehetett.

Fafaragó trófea alátéteket készít

Cirokseprű-készítő az OMÉK-on

Régi magyar mesterségek a cirokseprű-készítés és a fafaragás – fotó: Agroinform.hu

Fafaragó az OMÉK-on

A Kárpát-medence kincsei elnevezésű stand-szigeten a határon túli magyar termelők és feldolgozók mutatkoztak be.

Az Agroinform.hu portál interjút készített a kiállítókkal, hogy azok is átélhessék az OMÉK élményét, akik nem tudtak ellátogatni a Hungexpóra. A videóban a gyergyói havasok méhészei, feketeribizlis élelmiszerek és a Székelyföldi Sajtudvar termelői is bemutatkoznak. A gazdag, sokoldalú helyi termékek mellett hagyományaikat, kultúrájukat, épített örökségeiket, népi viseletüket is bemutatják a kiállítók.

Az őshonos udvarban a Magyarországon tenyésztett állatfajok mutatkoztak be, -fajták és védett őshonos magyar haszonállatok sokasága vonult fel,

Őshonos baromfik

Őshonos baromfifajták bemutatója – fotó: Agroinform.hu

köztük a magyar szürke szarvasmarha, kárpáti borzderes szarvasmarha, magyar tarka szarvasmarha, magyar házi bivaly,

magyar szürkemarha

Magyar szürkemarha a 80. OMÉK-on – fotó: Agroinform.hu

magyar parlagi szamár, kovásznai sárgafejű berke, gyimesi racka juh, suta racka juh,

Őshonos juhfajták bemutatója – fotó: Agroinform.hu

különféle tyúkfajták, gyöngytyúk, kacsa, liba, pulyka, magyar parlagi kecske, magyar óriás nyúl, illetve galamb.

Giczi Gergellyel, az Agrármarketing Centrum ügyvezető helyettesével az OMÉK szakmai programjairól beszélgettünk:

Az öntözésfejlesztés iránt érdeklődők is találtak szakmai standot – fotó: Agroinform.hu

kapj rá. halfogyasztás népszerűsítő stand

A Kapj rá! halfogyasztást ösztönző standon finom és egészséges ételeket készítettek halakból – és ezeket meg is lehetett kóstolni! – fotó: Agroinform.hu

Az OMÉK-on pénteken és szombaton a szakképző iskolák diákjai vadhúsokból készült ételekkel versenyeztek. – tájékoztatott az Agrármarketing Centrum. A szakácsversenyt a Stílusos Vidéki Éttermiség Egyesület (SVÉT) az Agrárminisztériummal, az Agrármarketing Centrummal és a Magyar Konyha Magazinnal közreműködve hirdette meg. A verseny két napja alatt a legjobb hat csapat mutatta meg, hogyan tud 8 főre kétfogásos menüt készíteni 240 perc alatt.

Az alkotásokat szakmai zsűrik, a SVÉT séfjei és az Agrármarketing Centrum értékelte. A diákok a SVÉT elnökétől, Ruprecht Lászlótól értékes késkészletet, iskoláik pedig felszereléseket nyertek.

Három csapat kiemelt díjakat is átvehetett: első helyen a Siófoki SZC Krúdy Gyula Technikum és Gimnázium végzett, a második helyen a Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola, a harmadik pedig az egri Heves Megyei SZC Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskola lett – tájékoztatott az Agrármarketing Centrum.

Az ország Agrárszakképzési Centrumjai is bemutatkoztak standjaikkal – fotó: Agroinform.hu

Kiváló minőségű borokat és magyar kézműves söröket kóstolhattak a látogatók – fotó: Agroinform.hu

Mindeközben vasárnap az alábbi kísérőprogramokat nézhették meg az érdeklődők: A Kincsem Parkban 10.30-tól ismét lovas-, agarász-, elöltöltő fegyveres-, solymász- és íjászbemutatókat tartottak. Az eddigiekhez hasonlóan a hagyományos vadászati módok bemutatói várták a látogatókat az F pavilonban.

Az OMÉK-kal párhuzamosan futó vadászati világkiállítás vidéki helyszínein vasárnap is színes és változatos programokkal várták az érdeklődőket. Bőszénfán, a vadasparkban 10 órától interaktív vadetetés és fogatos szarvasnézés volt.

Kaszón, a Vadászházban 9-től 13 óráig tartott a Tacskó Európa Kupa.

Keszthelyen a Helikon Kastélymúzeum és a Vadászati Kulturális Egyesület solymászati nyílt napot tartott. Az eseményről beszámoltunk cikkünkben.

Szilvásváradon zárónapjához ért a FEI Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága. Ugyanitt folytatódtak az országos huszártalálkozó programjai is.

Soponyán 8 órától 13 óráig tartott a CACIT nemzetközi vizsla főverseny, 14 órától pedig ünnepélyes eredményhirdetést tartottak.

A Hungexpóra érkezőknek továbbra is javasolják a közösségi közlekedés használatát. Az autók feltorlódásának megelőzéséért a rendezvény 20 napja alatt a Hungexpóra vezető Albertirsai út nem közelíthető meg személygépkocsival.

A világkiállításra való zökkenőmentes kijutáshoz számos lehetőséget biztosítanak. Díjmentes a kijutás a Volánbusz által biztosított elektromos autóbusz-járatokkal, melyek öt útvonalon közlekednek naponta 8 és 20 óra között.

Még több részlet a vasárnapi programokról, a belépőjegyekről és megközelítési lehetőségekről a https://onewithnature2021.org honlapon olvasható.