Argentínában nemrég fejeződött be a szója és a kukorica őszi betakarítása, és kezdődött el a két termény jelentős részének exportra való berakodása, a koronavírus járvány miatti intézkedések azonban erősen korlátozzák az országon belül a rakodómunkások és teherautók mozgását – számolt be a reuters.com.

Befejeződött a betakarítás, a korlátozások most a termény szállítását nehezítik – fotó: Pixabay

A több százezer tonna termék megmozgatásához és kikötői berakodásához összehangolt szervezésre és a szállítási ütemezés szigorú betartására van szükség. Egy évvel ezelőtt naponta 6.000 megrakott kamion érkezett a Paraná folyó torkolatánál található export kikötőbe, a jelenlegi korlátozások miatt viszont csak napi 1.500 kamion futhat be, vagyis a berakodás erősen lelassult, ami megemeli a fuvarköltséget.

Márpedig, ha Argentína, a világ harmadik legnagyobb szójaexportőre és első számú szójatakarmány ellátója nem tudja kiszállítani a világpiac által évente igényelt mennyiséget, az súlyos zavarokat idézhet elő a nemzetközi takarmánypiacon, és gyakorlatilag egész Európa hústermelését nagyon kedvezőtlenül befolyásolhatja.

Argentína számára ugyanakkor a szója és egyéb mezőgazdasági termékek (búza, kukorica) a legfontosabb devizabevételi forrást jelentik, és elengedhetetlenül fontosak az ország külföldi adósságainak törlesztéséhez. Ezért Alberto Fernández elnök külön rendeletben felmentette a szójaexportban közreműködő munkásokat a kijárási korlátozások alól.