Szeptember 17-18-19-én rendezik meg a Pápai Expo és Agrárpikniket. Jelentősen megújították a korábbi agrárexpót. Milyen céllal?

Újragondoltuk a nagy hagyományú Pápai Agrárexpót, és szervezzük meg a Pápai Expo és Agrárpikniket, ahol központi szerepet kap a fiatal generáció. A rendezvényen a fiatalok, családok irányába az agráriumot népszerűsítő programokkal, interaktív előadásokkal, koncertekkel is nyitunk. A szakmaiság és a kikapcsolódási lehetőségek olyan vegyítékét kínáljuk, ahol mindenki megtalálja a számítását. Nem titkolt célunk, hogy a fiataloknak megmutassuk a mezőgazdaság, élelmiszeripar modern oldalát, ezáltal is megismertetve őket a szakmával, vonzóvá téve számukra azt. A rendezvény kötetlen jellegű, hasonlóan a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborhoz, ahol rendre jól kiegészítik egymást a szakmai és a közönségprogramok.

Agráros diákoknak és 12 év alattiaknak ingyenes a belépés. Milyen kedvezmények vannak még?

Az agrár közép- és felsőoktatásban részt vevő diákok számára mindhárom nap ingyenes belépési lehetőséget biztosítunk, csupán regisztrálniuk szükséges. Akik nem diákok, azok a koncertekre illetve a kiállításra elővételben kedvezményesen vásárolhatnak belépőt, javasoljuk is ezt. A 12 éven aluliaknak ingyenes a belépés, a Pápai Járásban élők pedig kedvezménnyel válthatnak jegyet a helyszínen. A fesztiválhangulathoz az is hozzájárulhat, hogy az expóhoz közeli Termál Campingben olcsóbban lehet sátorhelyet bérelni.

Milyen programok várják a látogatókat?

Első este, pénteken Bagossy-koncerttel nyitunk, majd szombaton – mikor is este a Punnany Massif lép színpadra – jön a kiállítás szakmai része, ahol a fiatalok és a szakma egyaránt célközönség, vasárnap pedig a családok és a vadászok lesznek fókuszban. Szombaton kötetlen fórumbeszélgetéseket is rendezünk az ágazat meghatározó szereplőinek részvételével, ennek révén is meg lehet ismerkedni az agráriummal és a benne rejlő potenciállal. Szó lesz a mezőgazdasági támogatások szükségességének okairól, jövőjéről.

Terítéken lesz a vadgazdálkodás, a vadásztársaságok kihívásai, jövőképe, az afrikai sertéspestis következményei, a vadkármegelőzési praktikák. Emellett bemutatkozik a NAK TechLab agrár startup inkubációs program, téma lesz a vidék, a fiatalság és a jövő kapcsolata, szóba kerülnek az egyetem alatti vállalkozási lehetőségek, és sikeres startupok is bemutatkoznak.

Továbbá sok egyéb mellett lesznek mezőgazdasági gépbemutatók, gépjármű-bemutatók. „Parasztolimpia” keretében gumicsizma-dobálásban, horgászásban, talicskafutamon is megmérkőzhetnek egymással a kihívásra vágyók, akiket mobil kalandpark is vár. Emellett lesz még számos játék kisebbeknek és nagyobbaknak. Vasárnap pedig a megyei vadásznapnak is otthont adunk, számos – a vadászathoz kapcsolódó – látványos programmal.

Igazi fesztiválhangulattal várunk mindenkit, egyúttal megmutatjuk az agrárium modern arcát!

További információk a Pápai Expo és Agrárpiknikről: www.papaiagrarexpo.hu