A hazai lakosság körében is egyre hangsúlyosabban jelenik meg a helyi értékek és a helyi termékek védelme, az élelmiszerek eredetének ismerete, így a termelőkkel kialakított személyes kapcsolat iránti igény is – aminek a termelői piacok teljes egészében meg tudnak felelni.

A termelői piacokon elsősorban a friss, szezonális zöldségek, gyümölcsök, valamint az ökológiai termékek jutnak el – közvetlenül – a fogyasztóhoz. Miközben nemcsak vásárolhatunk, de kóstolhatunk is, és megtudjuk, honnan jön a termék, mit kínál az árus, hová kerül a pénzünk. Mindehhez hozzájárul az is, hogy a kormányzati és az uniós célkitűzések között is megjelenik a helyi termékek piacra jutásának ösztönzése.

termelői piac zöldség

Egyre népszerűbbek a termelői piacok – fotó: Shutterstock

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is támogatja a helyi, magyar termékek iránti figyelem erősödését, és továbbra is ösztönzi a helyi termelői piacok alakulását, a meglévők fejlesztését. A termelői piacok száma jelentősen megnőtt az elmúlt években, idén már 298 termelői piac működik az országban. A termelői piacokon a kistermelők csak a saját maguk által megtermelt és előállított terméket értékesíthetik.

NAK internetes országos Piackereső szolgáltatása segíti mind a fogyasztókat, mind a termelőket, akik akár a hozzájuk legközelebbi piaccal kapcsolatos információkat, akár egy-egy termelő vagy termékeinek adatait is megtalálhatják a felületen. A jelentős tartalommal bíró, és folyamatosan bővülő adatbázis tartalmazza a közvetlen értékesítést segítő helyi termelői piacokat, valamint a hagyományos piacokat. A felület többféle keresési lehetőséget is kínál, így „Piac”, „Termelő” vagy „Termék” szerint – a kívánt megyét vagy termék esetén a kívánt termékcsoportot kiválasztva.

termelői piac

A kamara munkatársai folyamatosan frissítik a Piackeresőt folyamatosan frissítik – fotó: MTI / Ujvári Sándor

A kamara munkatársai a Piackeresőt folyamatosan frissítik, biztosítva a naprakész információk elérését. Mindehhez készséggel fogadják további termelők, élelmiszer-előállítók és agrárgazdasági tevékenység keretében piacon értékesítők, valamint a falusi vendégasztal szolgáltatók jelentkezését, akik számára a NAK Piackeresőben díjmentesen biztosított a megjelenési lehetőség.

Aki igénybe szeretné venni ezt a lehetőséget, – az itt megtalálható nyomtatvány kitöltésével – a lakhelye szerinti NAK megyei igazgatósággal, illetve a kamara megyei vidékfejlesztési referensével veheti fel a kapcsolatot.