Schanda Tamás Facebook oldalán megosztotta az ITM munkavédelmi főosztályának felhívását, jelezve, érdemes megismerni az ilyenkor érvényes szabályokat, hogy mindenki biztonságban dolgozhasson most is.

A mezőgazdaságban télen is elképesztő helyzetekbe kerülhet a traktoros. A mobiltelefont töltsük fel és ha lehet, vigyünk magunkkal power bankot is, ha egyedül indulunk dolgozni. Sosem lehet tudni, hogy mikor kell segítséget hívnunk – fotó: Bélik Ádám / Agroinform – a Menőgazdászok csoportja

A felhívásban egyebek mellett az áll, hogy hideg munkakörnyezetben a hőszabályozó mechanizmusok hatására a bőr, illetve a bőr alatti kötőszövet erei összeszűkülnek, ezáltal kevesebb vér tud átfolyni egységnyi idő alatt, és a vér
által szállított hőből a hőleadás mérséklődik, ezért fontos a megfelelő ruházat.

A rendkívül hideg környezet fáradtságot okozhat, fokozhatja a végtagok remegését, valamint csökkentheti a kéz szorítóerejét, mindezek hozzájárulhatnak a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához is.

Az agy lehűlése először zavartsághoz, majd a végtagok koordinálatlan mozgásához vezet – hívták fel a figyelmet.
Kiemelték, a kockázatértékelés eredményei alapján hideg elleni védőeszköz, védőruha (például meleg sapka, téliesített védőkabát vagy védőmellény, hideg elleni védőkesztyű, bélelt munkavédelmi bakancs) biztosítása válhat szükségessé.
Figyelmeztettek arra, hogy ilyenkor több meleg ételt és folyadékot kell fogyasztani, valamint – az optimális kalóriabevitel mellett – figyelni kell a vitamin, különösen a C-vitamin pótlására is.

A kihűlés elkerülése és a munkavégzés biztonsága miatt az alkoholtól mindenképpen tartózkodni kell – áll az ITM munkavédelmi főosztályának felhívásában.

Az alkoholfogyasztás hatására az emberi szervezet kevésbé érzékeli a hideget és akár meg is fagyhat az illető anélkül, hogy észrevenné.