A hortidaily.com cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy a műtrágya árak emelkedése megdrágítja az ázsiai országok rizstermelését, és ellehetetleníti a legszegényebb lakossági rétegek olcsó rizzsel történő ellátását.

A magas műtrágya árak megdrágítják az ázsiai országok rizstermelését és a szegény rétegek ellátását.

A magas műtrágya árak megdrágítják az ázsiai országok rizstermelését és a szegény rétegek ellátását – Fotó: Pxfuel

Az elmúlt évben Indiától Vietnámon át a Fülöp-szigetekig megduplázódott vagy megháromszorozódott az élelmiszer termelés fellendítéséhez elengedhetetlen növényi tápanyagok ára. Ennek következtében használatuk visszafogása máris elkezdődött, és néhány éven belül az előállítható növényi termés – főleg az élelmiszer ellátás alapját képező rizstermés – lényeges lecsökkenését vonhatja maga után. Ez pedig súlyos éhínséghez vezethet.


Hatalmas veszélyt jelent az is, hogy a térség több országában a legszegényebb rétegek megélhetését csak az állami élelmiszer-garancia biztosítja. Ez azt jelenti, hogy az állam – többek között Indiában – évente felvásárol egy bizonyos mennyiségű rizst, és abból havonta 5 kg-t ingyen, egy további mennyiséget pedig a felvásárlási ár alatt kioszt a több mint százmillió főt számláló legszegényebb rétegeknek, akiknek a rizs szinte az egyedüli táplálékát. Az állami támogatás pedig az élet-halál kérdését jelenti.

A rizstermelés költségeinek emelkedése miatt a kormányok egyre kevesebbet tudnak fordítani az ingyen rizsre, így a műtrágyák drágulása miatt a legszegényebbeken csattan az ostor.