2023. harmadik negyedévében 66 százalékkal több műtrágyát vásároltak a gazdák, mint 2022 ugyanezen időszakában. A mészammon-salétrom (MAS) forgalma élénkült a leginkább, mintegy háromszorosára nőtt. Ezzel szemben a karbamid iránti kereslet a felére csökkent – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből.

Milyen műtrágyát vásároltak a gazdák?

Hozzáteszik, hogy a legnagyobb kereslet volumenben a mészammon-salétrom (MAS) és az NPK 15-15-15 iránt volt a megfigyelt időszakban. Az idei év harmadik negyedéves értékesítésének 76 százalékát ez a két termék adta. Az értékesítési átlagárak az előző negyedévhez hasonlóan tovább mérséklődtek és a 2021 azonos időszak árszintjére kerültek. (A 2020-as áraknak viszont még mindig a duplája az átlagár)

Az AKI adatai alapján az áfa nélküli értékesítési átlagárak a tavalyi év azonos időszakának áraihoz képest így csökkentek:

  • Ammónium-nitrát (N34) átlagára 51,5 százalékkal,
  • Mészammon-salétrom (MAS) átlagára 63,2 százalékkal,
  • Szuperfoszfát átlagára 43,6 százalékkal,
  • Kálium-klorid (K60) átlagára 54,3 százalékkal,
  • MAP (NP 11:52) átlagára 57,4 százalékkal,
  • NPK (15:15:15) átlagára 49,8 százalékkal,
  • Nitrosol, DAM átlagára 52,3 százalékkal,
  • Karbamid átlagára 50,5 százalékkal mérséklődött.

Növényvédő szerek forgalma

A növényvédő szerekből 2023. július és szeptember között a megfigyelt termékekből közel két és félszer többet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban – írja jelentésében az AKI.

A gombaölők értékesített volumene 6 százalékkal emelkedett, amelyben nagy szerepe volt a csapadékosabb tavaszi-nyári időjárásnak. A gyorirtók forgalma 3 és fél szeresére emelkedett, ugyanakkor a rovarölők forgalma 56 százalékkal esett vissza – emelik ki.

A rendelkezésre álló adatok alapján a növényvédő szerek többnyire drágultak az előző év azonos időszakához képest. Az áfa nélküli értékesítési átlagár alapján az Agrokén ára emelkedett a legnagyobbat (68,2 százalékot) egy év alatt, miközben a Fozát 480 ára 53 százalékkal, míg a Roundup Megaé 44 százalékkal esett vissza.


Milyen gépeket vettek a gazdák 2023. harmadik negyedévében?

A mezőgazdasági termelők 174,9 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket a 2023. első félévében. Ez 6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi forgalmat. Ugyanebben az időszakban alkatrészekre 43,6 milliárd forintot költöttek, ami 2 százalékos növekedés jelent 2022 azonos időszakához képest – derül ki a jelentésből.

A mezőgazdasági termelők 174,9 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket a 2023. első félévében

A mezőgazdasági termelők 174,9 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket a 2023. első félévében – Fotó: Shutterstock

Hozzáfűzik, hogy az erőgépek beszerzése a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 63 százaléka volt ebben az időszakban, a teljes értékesítésen belül pedig a vezérgépek közül a traktorok 32, a gabonakombájnok pedig 20 százalékos részarányt képviseltek.

A 2023. január–júniusi időszakban a gabonakombájn-piac jelentősen bővült, 256 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba 34,2 milliárd forint értékben, míg 2022 ugyanezen időszakában 220-at értékesítettek 26,8 milliárd forint értékben. A kombájnokhoz kétszer annyi napraforgó-betakarító adapter (30) talált vevőre idén júniusig. Kukoricabetakarító adapterekből az előző időszak szintjén maradt a kereslet, 28-at értékesítettek 576 millió forint értékben – emelik ki.

A mezőgazdasági munkagéppiacon a kereslet visszaesett ebben az időszakban. Legnagyobb darabszámban (2030) a különböző talajművelő gépekre volt igény, ám ezekből is 27 százalékkal csökkent az értékesítés az egy évvel korábbi eladásokhoz képest. A talajművelő gépeken belül a szárzúzókból, a sorközművelő kultivátorokból, a magágykészítőkből és tárcsás talajművelőkből vásárolták a legtöbbet a gazdálkodók. A gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránt jelentősen csökkent a kereslet. Ebben a gépcsoportban a kertészeti soralj- és tőközművelők voltak a legkeresettebbek – teszik hozzá.

Az öntözőgépek forgalma jelentősen elmaradt a 2022. I. félévi eladásoktól, a 2023. január–júniusi időszakban 3,3 milliárd forintért értékesítettek lineáris, körforgó rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket, míg egy évvel korábban 4,9 milliárd forint értékben – áll a jelentésben.