Konteo-mentes terjeszkedés

Oroszország ukrajnai inváziója globális éhezést és elszálló élelmiszerárakat okozott, és a jövőbeni ellátási lánc zavarok valószínűleg még több ilyen nyomorúságot fognak okozni. A Wall Street Journal cikke szerint sok ország rájött, hogy több élelmiszert kellene termesztenie, de a legjobb földjeik nagy részét már eladták Kínának, ami saját lakosságának élelmezésére használja azt. Néhány évvel ezelőtt Kína megvásárolta Ukrajna szántóterületeinek közel egytizedét is, mégsem róluk, hanem az amerikaiakról terjednek összeesküvés-elméletek ezzel kapcsolatban, melyekről már mi is hírt adtunk. A WSJ szerint az országoknak el kellene kezdeniük a termőföldjeik megvásárlására pályázók átvilágítását, ahogyan azt AZ USA-ban már most is megteszik az érzékeny technológiák leendő vásárlóival.

"Nem lehet hatékony megoldást találni a globális élelmiszerválságra anélkül, hogy Ukrajna élelmiszertermelését, valamint az Oroszország által termelt élelmiszert és műtrágyát ne integrálnánk újra a világpiacra"

- mondta António Guterres ENSZ-főtitkár még június 24-én, és arra is figyelmeztetett, hogy a világot idén több helyütt is éhínség fenyegeti, 2023-ban pedig még nagyobb éhínség várható.

Oroszország ukrajnai inváziója globális éhezést és elszálló élelmiszerárakat okozott, és a jövőbeni ellátási lánc zavarok valószínűleg még több ilyen nyomorúságot fognak okozni.

Oroszország ukrajnai inváziója globális éhezést és elszálló élelmiszerárakat okozott, és a jövőbeni ellátási lánc zavarok valószínűleg még több ilyen nyomorúságot fognak okozni. Kép: Pexels

Kína bevásárol

Az elmúlt néhány évben kínai befektetők számos helyen vásároltak termőföldet az Egyesült Államoktól kezdve Franciaországon át Vietnamig. 2013-ban a hongkongi székhelyű WH Group élelmiszeripari óriásvállalat megvásárolta a Smithfieldet, Amerika legnagyobb sertéshústermelőjét, valamint több mint 146 000 hektár Missouri államban található termőterületet. Ugyanebben az évben a Xinjiang Production and Construction Corps

50 éves bérleti szerződéssel megvásárolta Ukrajna híresen termékeny termőföldjeinek 9 százalékát, ami az ország teljes területe 5 százalékának felel meg.


2020-ban az USA szankciókat vezetett be a Xinjiang Production and Construction Corps kínai cég ellen az emberi jogok megsértése miatt. 2011 és 2020 között Kína összesen közel hétmillió hektár termőföldet vásárolt világszerte. Az Egyesült Királyságból származó cégek ugyanezen időszak alatt közel kétmillió hektárt vásároltak, míg az amerikai és japán cégek kevesebb mint egymillió hektárt.

Ukrajna sorsa rávilágít arra is, hogy milyen veszélyes, ha egy másik ország kezébe kerül a saját területünk egy darabja.

Ukrajna sorsa rávilágít arra is, hogy milyen veszélyes, ha egy másik ország kezébe kerül a saját területünk egy darabja. Kép: Pexels

Afrikai "gyarmatok"

"Az számít leginkább, hogy a kínaiak mit kezdenek a földdel" - mondta J. Peter Pham, egy régi motoros Afrika-elemző, aki a Trump-kormányzat megbízottjaként dolgozott az afrikai Nagy-tavak régiójában. Elmondása szerint a kínaiak a Kongói Demokratikus Köztársaságban engedélyt kaptak az előző rezsimtől arra, hogy 100 000 hektárt kisajátítsanak pálmaolajtermelésre, melynek termesztése erdőirtással jár, Zimbabwében pedig marhahúst termelnek Kínába való exportra, ami a termőterületek nem fenntartható felhasználása egy olyan országban, ahol az emberek éheznek az alapvető élelmiszerek hiánya miatt - vélekedett Pham. A termőföldek elvesztése egyre katasztrofálisabbá válik a Zimbabwénál jobb helyzetben lévő országok számára is. Oroszország ukrajnai inváziójának eredményeként az élelmiszerek nagykereskedelmi ára április óta jelentősen megemelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Ez a legnagyobb 12 havi emelkedés közel öt évtizede - írja a Bloomberg. Franciaországban a búza ára 2020 óta megduplázódott.

Kína pedig valószínűleg még több külföldi földet akar majd vásárolni. A világ népességének 21 százaléka, de a termőföldeknek csak 7 százaléka található ugyanis a határai között.

Ukrajna sorsa rávilágít arra is, hogy milyen veszélyes, ha egy másik ország kezébe kerül a saját területünk egy darabja. Kijev ugyan óvakodhat attól, hogy Oroszország szövetségese ellenőrizze földjeit, de attól is tartania kell, hogy Kína hirtelen elidegenítheti birtokait, és ezzel súlyosbíthatja Ukrajna gazdasági gondjait - vélekedik a WSJ elemzője.

Az elmúlt néhány évben kínai befektetők számos helyen vásároltak termőföldet az Egyesült Államoktól kezdve Franciaországon át Vietnamig.

Az elmúlt néhány évben kínai befektetők számos helyen vásároltak termőföldet az Egyesült Államoktól kezdve Franciaországon át Vietnamig. Kép: Pexels

Az USA már lépne

Az USA-ban igyekeznek is lépni az ilyen káros befolyás visszaszorítására, egy törvényjavaslat szerint meg kellene tiltani a kínai, orosz, iráni és észak-koreai vállalatoknak, hogy amerikai termőföldet vásároljanak. Ez egy 2020-ban benyújtott törvényjavaslatot követne, mely előírná a külföldi szervezetek által vásárolt termőföldek tulajdonosi szerkezetének átvilágítását.

Ezt az ellenőrzést olyan erőfeszítéseknek kellene kísérniük, melyek célja a földek visszavásárlása Kínától és más stratégiai riválisoktól. Túlságosan kockázatossá vált, hogy ellenséges hatalmak birtokába kerüljön a termőföld, mely iránti kereslet az éghajlat változásával csak nőni fog. Ugyanakkor a geopolitikai konfrontáció még több zavart fog okozni az élelmiszer-ellátási láncokban. Minden hektár számít - summázza a WSJ.

(Forrás: wsj.com)