Nagy István, agrárminiszter az Állatvédelmi aktualitások 2021 című konferencián bejelentette, hogy a kormány 141 millió forinttal segíti 67 állatvédő civil szervezet munkáját.

A kormány az év elején indított állatvédelmi online párbeszéd nyomán kialakult társadalmi igényt figyelembe véve hozta meg a döntést és az országszerte működő egyesületek támogatásán keresztül Magyarország minden megyéjében hathatós segítséget nyújt az állatvédőknek, az önkénteseknek, a menhelyek fenntartóinak.

Nagy István

Nagy István, agrárminiszter – Fotó: Fekete István

A miniszter elmondta, hogy az ivartalanítás az állatvédelem egyik legfontosabb feladata – a kormány a Magyar falu programban fél milliárd forintos országos ivartalanítási pályázatot írt ki, amely 14 ezer állat ivartalanítására ad lehetőséget – és szigorúan fellépnek az állatkínzókkal, a tiltott állatviadalok szervezőivel, az illegális kutyaszaporítókkal és a gondatlan állattartókkal szemben. A Nemzeti állatvédelmi program megújításában fontos mérföldkő volt a Nemzeti Állatvédelmi Tanács megalakulása, amely célként tűzte ki, hogy Magyarország öt éven belül Európa élmezőnyébe tartozzon az állatvédelem területén, valamint, hogy hozzájáruljon az élhető környezet és a versenyképes magyar vidék megteremtéséhez.

A Nemzeti Állatvédelmi Tanács a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal közösen szeptembertől ingyenes, online képzési programot indít Gazdijogsi néven. A program arra szolgál, hogy az emberekben tudatosítsa, felelősséggel tartoznak állataikért.

Ovádi Péter

Ovádi Péter, a Nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos – Fotó: Fekete István

Ovádi Péter, a Nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy nagy problémát jelent:

- az ebrendészeti telepek állapota és működése

- a kóbor állatok magas száma, valamint

- ma Magyarországon virágzik az állatok illegális szaporítása.

Ovádi Péter úgy fogalmazott: "a civil szervezetek adják a fő gerincét az állatvédelemnek," egy civil szervezet pedig akkor működik jól, ha minimum három lábon áll: az állam, az szja felajánlások és a lakosság támogatását is maga mögött tudhatja. Az szja felajánlások alkotják a legstabilabb lábat, ugyanis az adatok szerint a második legtöbb felajánlás az állatvédő civil szervezetekhez érkezett.