Az Agrárminisztérium (AM) hétfői közleménye szerint az ülésen az uniós agrárminiszterek vitát folytattak a KAP 2020 utáni kereteiről. Egyetértettek abban, hogy olyan új, gazdabarát KAP-ra van szükség, amelyben a gazdák a lehető legegyszerűbben tudnak hozzáférni a nekik járó támogatásokhoz.

Nagy István a KAP források csökkentését előirányzó új költségvetési javaslatra utalva elmondta, hogy nem kérhető több erőfeszítés a gazdáktól, ráadásul egy, az előzőnél bonyolultabb rendszerben úgy, hogy közben csökken a támogatások szintje.

Az AM közölte: az új KAP-ra vonatkozó tárgyalások jövőre folytatódnak a következő román és finn elnökségek irányításával.

KAP

Az uniós agrárminiszterek egyetértettek abban, hogy egyszerűsíteni kell a támogatások igénylését és feltélrendszerét – fotó: Shutterstock

A szakminiszterek a növényvédelem aktuális kérdéseinek apropóján megerősítették, hogy az elmúlt évek intézkedéseinek eredményeképp megnövekedett hatóanyagkivonás pozitív hatásai már érezhetők, hiszen a korábbiaknál biztonságosabb készítmények maradtak a piacon. A következő időszak legfontosabb kihívása az alacsony kockázatú hatóanyagok fejlesztése lesz.

Nagy István szerint az európai termelők versenyképességének megőrzése érdekében közösségi szinten szükséges támogatni a biztonságos növényvédőszerek fejlesztését. Fontos, hogy a gazdálkodók számára elegendő biztonságosan felhasználható alternatíva álljon rendelkezésre a károsítók elleni védekezésben.

Nagy István a lengyel miniszterrel megállapodott abban, hogy a két ország az egyre erősebb visegrádi együttműködés keretében mindent megtesz majd azért, hogy a 2020 utáni időszakban is megfelelő források álljanak rendelkezésre a KAP számára. Míg a holland tárcavezetővel elsősorban az agrárkutatás-fejlesztés területén történő együttműködésről, valamint a modern állattenyésztési gyakorlatok megosztásáról egyeztetett – közölte az AM.