Az MVM Csoport úgy döntött, hogy bevásárol és megszerzik az ország egyik legnagyobb naperőművét. A cég jelentősen bővíteni kívánja a napelemes erőművi portfólióját. A kaposvári erőmű megvételével az MVM nagy mértékben járul hozzá a megújuló energiatermelési stratégiája megvalósításához.

A tranzakció lezárult

A 2023. december 7-én lezárult megállapodás értelmében az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. megvásárolja a CMC, a Genertec International csoport tagjának fejlesztésében épült és tulajdonában lévő kaposvári 100 megawattóra beépített kapacitású napelemes erőművét. Ez az ország egyik legnagyobb fotovoltaikus erőműve - írja a Világgazdaság.


Mindent a cél érdekében

Az MVM minél előbb el szeretné érni a megújuló energiatermelési stratégiájának megvalósítását, valamint a dekarbonizációs célkitűzéseit. A mostani megállapodásnak az értelmében az MVM Csoport tulajdonába került napelemes rendszer évi átlagban nagyjából 150 gigawattóra villamos energia termelésére képes. Ez több mint 35 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezheti. A mostani akció éves szinten körülbelül 140 ezer tonnával csökkentheti hazánk szénd-dioxid-kibocsátást.

Az MVM célja, hogy az egyre bővülő megújuló termelői kapacitásával nagyban hozzájárulhasson az energiafüggetlenség élősegítéséhez, valamint a zöld átmenet megvalósításához.

Már készül a következő naperőmű

Egy csaknem 10 milliárd forint értékű napelemparkot tervez az MVM Csoport tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. Kecskeméten. A közel 24 megawatt csúcsértékű (MWp) beépített teljesítményű új naperőmű tökéletesen passzol a város energetikai fejlesztésébe, amiben hatalmas szerepet kaptak a megújuló energiaforrások - mondta el Gaál József alpolgármester.

A cél, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátást - fotó: pexels.com

A repülőtér közelébe tervezett beruházás közel 10 milliárd forint értékű, aminek 40 százalékát az Európai Unió finanszírozott a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programon keresztül. A maradék 60 százalékot az MVM Csoport saját pénzből állja - írta meg a hiros.hu.

Az új rendszer több mint 43 ezer panelből áll majd, ami évente közel 100 000 GJ villamos energia előállítására lesz képes, ami több mint 12 000 háztartás éves szükséglete. Nem beszélve arról, hogy a beruházással éves szinten közel 27 000 tonnával csökkenhet Magyarország szén-dioxid-kibocsátása.