A spanyolok frissgyümölcs- és -zöldségimportja mennyiségben 8 százalékkal, értékben 9 százalékkal nőtt tavaly, elérve a 3,3 millió tonnát és a 2,757 milliárd eurót. Az avokádó, a kivi és az alma volt a három leggyakrabban importált gyümölcs, míg a zöldségek sorát a burgonya és a zöldbab vezette – írja a Syngenta blog.

A vámadatok azt is mutatják, hogy a spanyol gyümölcs- és zöldségfélék exportja 2018-ban nagyjából stabil maradt, fenntartva az elmúlt három év tendenciáját. A szállítmányok értéke 1 százalékkal 12,832 milliárd euróra emelkedett, míg a volumen ugyancsak 1 százalékkal 12,5 millió tonnára csökkent.

A zöldségexport mennyisége 4,4 százalékkal 5,3 millió tonnára nőtt, az értéke pedig 0,4 százalékkal 5.290 milliárd euróra bővült. A kategórián belül a paprika, az uborka és a saláta mutatta a legnagyobb mennyiségi növekedést, míg a paradicsomból származó exportbevétel 7,5 százalékkal 927 millió euróra csökkent változatlan, 812 571 tonnás mennyiség mellett.

Paprikából nyolc százalékkal többet (745 903 tonna) exportáltak, de a 977,2 millió eurós bevétel csak két százalékkal haladta meg a tavalyelőttit. Az uborka- és salátakivitel 3,4, illetve 4,3 százalékkal bővült, míg az 595 és 690 millió eurós bevétel 5 és 4 százalékkal volt több a bázisnál.

paradicsom

A spanyol fogyasztók egyre több importált terméket fogyasztanak – fotó: Pixabay

Összességében a gyümölcsexport 4,4 százalékkal csökkent 7,1 millió tonnára, míg az érték 1,4 százalékkal 7.542 milliárd euróra nőtt.

A görögdinnye-szállítmányok volumene 17 százalékkal, az érték pedig 32 százalékkal nőtt, elérve a 861 952 tonnát és a 428,6 millió eurót. A csemegeszőlőből 19 százalékkal több, 170 658 tonna kelt el külföldön, a bevétel pedig 18 337 millió euróra emelkedett.

Spanyolország elégedett lehet fő európai piacaira irányuló exportjával. A Németországba irányuló szállítmányok értéke 3 százalékkal, a Franciaországba és az Egyesült Királyságba szállított árué pedig 5, illetve 3 százalékkal nőtt.

Az EU-n kívüli piacokra irányuló kivitel értéke azonban tizedével 534 millió euróra csökkent. Kivétel volt Kanada, amely az EU-val kötött szabadkereskedelmi megállapodás révén – 36 százalékos növekedéssel – 93,4 millió euró értékben vásárolt spanyol zöldséget és gyümölcsöt.