Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a PREGA első napján emelte ki azt, hogy a legrangosabb magyar agrárdigitalizációs szakmai rendezvényt ezúttal is az Agroinform.hu és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hozta tető alá. "Büszkék vagyunk rá, hiszen ez a fontos, jövőbe mutató konferencia kézzelfogható bizonyítéka a kamara azon eltökélt szándékának, hogy az innovatív technológiákat megismertesse a gazdálkodókkal, elterjedésüket támogassa" – mondta a NAK elnöke.

PREGA

PREGA 2022 – fotó: Agroinform.hu

Agrárdigitalizáció: szükségszerű továbblépés?

Az agrárdigitalizációs módszerek széles körű elterjedésének, a technológiaváltásnak az agrárvállalkozások oldaláról nézve célja, hogy megkönnyítse és gazdaságosabbá tegye a termelést, plusz jövedelmet generálva a gazdálkodónak. Nemzetgazdasági szinten pedig hozzájárul ahhoz, hogy a magyar agrárgazdaság múltjához méltóan, adottságaihoz mérten, a most rendelkezésre álló hatalmas források optimális felhasználása mellett sikeresen vegye az előttünk álló akadályokat – legyen szó időjárási szélsőségekről, világjárványról, háborúról, megemelkedett alapanyag-, műtrágya-, energiahordozó árakról, szigorú fenntarthatósági előírásokról, erősödő nemzetközi versenyről.

Győrffy Balázs

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a PREGA-n – Fotó: Agroinform.hu

Az agrárdigitalizáció egy hatékony eszköz lehet a kezünkben, hogy ezeket a csatákat megnyerjük, és kiépítsünk egy modern, a jelenleginél produktívabb, jövedelmezőbb magyar agráriumot. A PREGA Konferencia és Kiállítás kiváló alkalom az informálódásra, az új technológiákkal való ismerkedésre. 

A kamara szintén küldetésének tartja azt, hogy felkarolja az agrár-startupokat. Már 3 éve működik NAKTechLab program, ahol előremutató fejlesztéseket tudtak szinte a nulláról elindítani.

Minimalizáljuk a rossz döntéseket!

Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese a PREGA második napján elhangzott köszöntőjében elmondta, hogy a magyar mezőgazdaság szerencsés helyzetben van, mert a nemzeti társfinanszírozás összegének óriási mértékű megemelése nagy léptékű fejlesztéseket tesz lehetővé. Az elmúlt egy évben több mint 1000 milliárd forint értékű beruházási fejlesztéssel kapcsolatosan született meg támogatói döntés.

Papp Gergely

Papp Gergely, a NAK főigazgató-helyettese a PREGA-n – Fotó: Agroinform.hu

"Ez volt a jó hír. Kockázatokkal azonban számolni kell" – hangsúlyozta Papp Gergely. A napi munka, a százával felmerülő kockázatok folyamatosan döntések elé állítják a gazdálkodókat. Egyre több és egyre jobb döntésre van szükség ahhoz, hogy fejlődni tudjanak a gazdák és maga az egész ágazat.

"Vannak azonban zsákutcák, kudarcok is, de ezeket és a mögöttük álló okokat a lehető leghamarabb meg kell érteni. Fontos, hogy képesek legyünk felülbírálni a döntéseinket és tanulni mások hibájából. A PREGA egy olyan rendezvény, olyan előadásokkal, tartalmas beszélgetésekkel, amely segít a jó döntések meghozatalában, a kockázatok és a fejlődést akadályozó tényezők megértésében" – fejezte be mondandóját Papp Gergely.

PREGA