A Climate Institute ezzel kapcsolatos tanulmánya megállapítja, hogy a kávéültetvények többsége jelenleg 1.500-2.000 méteres tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, ahol a levegő hőmérséklete (15-25 °C) és páratartalma állandó. A globális felmelegedés azonban a kártevők és kórokozók számára olyan kedvező feltételeket teremt, amelyek 5-6 évvel ezelőtt Közép-Amerikában a ültetvények termésének több mint 50 (Guatemalában 85) százalékának elvesztését eredményezték, mintegy félmilliárd dollár veszteséget okozva a körzet termelőinek – az agroxxi.ru.

Az ültetvényeket a világ más körzeteiben is csak a művelési költségek jelentős növelése árán lehet fenntartani. A többletköltségek azokat a kistermelőket érintik legérzékenyebben, akiknek a fő jövedelmi forrását a kávétermesztés képezi.

Negatív hatást gyakorol a kávéültetvényekre a talajerózió, a földcsuszamlások gyakorisága és a talajvíz szintjének csökkenése is. Ennek eredményeként a kávéültetvények egyre nagyobb tengerszint feletti magasságokba szorulnak, ami idővel azok csaknem teljes eltűnéséhez vezethet. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a lakosság túlnyomó részének nélkülöznie kell a kávét, mint élelmiszert, illetve élvezeti cikket, hanem azt is, hogy a legszegényebb trópusi országok elveszítik az egyik (több esetben az egyetlen) exportcikküket.

Fentiek alapján két lehetőség marad: vagy fedezni a növényvédelem egyre növekvő költségeit, vagy pedig valamilyen más, serkentő hatású italt keresni.