Németország egyes tartományaiban a kettészakadás jelei kezdenek mutatkozni – írja a togarar.com. A 2017. évi Területrendezési Jelentés szerint a nagyvárosok virágoznak, és „mágnesként vonzzák” a vidék lakosságát, akik egyre nagyobb számban a városokba vándorolnak.

Ma már az országban a vidéki körzetek 17 százaléka „ritkán lakott“-nak van nyilvánítva, ahol egy négyzetkilométerre száznál kevesebb lakos jut. Ha az elvándorlás a jelenlegi méretekben folytatódik, és a kormány nem hoz megfelelő intézkedéseket, akkor 20 éven belül minden negyedik vidéki körzet gyéren lakott lesz. Ez a probléma különösen kiélezetten jelentkezik a kelet-németországi régiókban, ahol jóformán csak a tartományi székhelyek maradnak meg igazi „lüktető centrumokként”.

vidék

Egész Európában gondot jelent a népesség városokba áramlása – fotó: Shutterstock

A falusi jellegű körzetekben itt is, akár csak hazánkban mindez az infrastruktúra leépülésével, a munkahelyek és az iskolák hiányával és a lakosság elöregedésével fog együtt járni. Ez ellen a családi gazdaságok minél nagyobb száma tehet a legtöbbet a munka és a jövedelem biztosítása, valamint a falusi közösségek fenntartása révén.

A családi gazdaságok azonban önmagukban nem menthetik meg a vidéki körzeteket. Az állam tudatos gazdaságpolitikájára és aktív pénzügyi támogatására is szükség van annak érdekében, hogy vidéken is élhető körülményeket lehessen teremteni.