Az utóbbi években jelentősen növekszik, sőt egyes elemzők szerint Európában és világszerte uralkodóvá válik a hamisított (utángyártott, pontosabban nem az eredetileg jóváhagyott és regisztrált recept szerint előállított) növényvédő szerek illegális kereskedelme – írja a securingindustry.com.

növényvédő szer permetezés

A hamisított szerek óriási egészségügyi és környezetkárosítási veszélyt rejtenek magukban – fotó:Shutterstock

Ezt bizonyítja, hogy az Europol ebben az évben egy „Ezüst fejsze” nevű, több országra kiterjedő, átfogó ellenőrzés során 94 millió dollár értékű ilyen szert volt kénytelen elkobozni. Az Európai Unió Szellemi Tulajdonvédő Hivatala (EUIPO) kimutatta, hogy a hamis növényvédő szerek forgalma az EU teljes üzleti értékének 10-14 százalékát teszi ki.

A fő probléma abból adódik, hogy egy bizonyos szer betiltása után a forgalmazók számára nem mindegy, hogy raktáron lévő készleteiket meg kell-e semmisíteni, vagy feketén értékesíteni tudják azokat. Becslések szerint a hamis szerek kilójáért a fekete piacon átlagosan 70 eurót lehet kapni.

Géraldine Kutas, az Európai Növényvédelmi Szövetség (ECPA) vezérigazgatója szerint, a hamisított szerek óriási egészségügyi és környezetkárosítási veszélyt rejtenek magukban. Az illegálisan forgalomba hozott szerek általában betiltott komponenseket tartalmaznak, amelyek kiégethetik a kezelt növényeket, illetve a szállítás vagy tárolás során robbanást, begyulladást vagy egyéb veszélyt okozhatnak. Az Európai Növénykezelő Szövetség (ECCA) szerint az illegális forgalmazás leggyakrabban alkalmazott trükkjei a hamis címkézés és a tiltott szereknek vagy azok komponenseinek külföldről történő becsempészése.