Lassan nem az lesz a kérdés Európában, hogy mennyibe kerül a nyersolaj vagy éppen az üzemanyag, hanem az, hogy egyáltalán lesz vagy nem belőle elegendő mennyiség.

Súlyos piaci feszültséggel nézünk szembe

A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője vasárnap az M1 reggeli műsorában elmondta, hogy az egyre súlyosabb piaci feszültség hamarosan Magyarországra is be fog gyűrűzni. Ez pedig nagy veszélybe sodorhatja a benzinárstopot, amely jelenleg december 31-ig van érvényben.

Az EU valószínűleg nem fog jól kijönni az Oroszország ellen bevezetett olajársapkából, azonban a hétfőn életbe lépő intézkedések Magyarország ellátásában egyelőre lesznek fennakadások. Hortay Olivér elmondta azt is, hogy az embargó hatalmas logisztikai szervezési gondokat fog okozni, hiszen az Európai Unió olajigényének negyedét Oroszország biztosította.

Naponta több millió hordónyi olajat kellene helyettesíteni

Hatalmas feladat naponta több millió hordónyi olajt helyettesítése. Ennél a mennyiségnél még egy kisebb hiba is ellátási nehézségeket okozhat. A szakember hozzátette, hogy amennyiben ezt el tudjuk kerülni, akkor is jelentős áremelkedésre számíthatunk, hiszen az orosznál mintegy 50 százalékkal drágább a nyugatról behozott nyersolaj.

A szakértő szerint az oroszok és a nagyobb olajtkitermelők nem fogják szó nélkül hagyni az ársapka bevezetését. A 60 dolláros hordós ár kitermeléscsökkenéshez vezethet, ami már rövid távon megemelheti a világpiaci árakat. Éppen ezért az oroszok igyekeznek átirányítani az exportot, ami az elmúlt időszakban sokkal jobban sikerült, mint azt várták. Hiába tehát a szankció, ha Oroszország képes máshol értékesíteni, így az európaiak feleslegesen fizetik meg az olajársapka költségét.

Veszélyben az Egyesült Államok exportja

Nagy a veszélye annak, hogy az Egyesült Államok exportkorlátozást vezet be a piacának védelme érdekében. Ez még tovább szűkíti az EU amúgy is kis mozgásterét.

Továbbra is kérdés, hogy lesz-e elég üzemanyag - fotó: gettyimages.com

Hortay Olivér végül ismét kihangsúlyozta, hogy a hétfőn bevezetésre kerülő szankcióknak nem lesz hatása hazánkra. Ez annak köszönhető, hogy Magyarország az ársapka elfogadásakor a tárgyalások során mentességet alkudott ki. Tehát továbbra is lehetőségünk van a vezetéken keresztül orosz nyersolajat vásárolni.

A magyar ellátásban a Barátság kőolajvezeték helyettesítésére maximum az Adria vezetéken keresztül lenne mód, ez azonban kapacitáshiány miatt nem feltétlenül tudna megvalósulni. Egy ilyen helyzet igen nehéz szervezési feladatok elé állítaná mind a Molt, mind hazánkat.