A két évvel ezelőtt Kínán végigsöpört afrikai sertéspestis járvány pusztításának utóhatásai a mai napig érezhetők az országban, sőt az az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) értékelése szerint ezek a hatások tovább gyűrűznek  – írja az agrarheute.com.

A kínai termelés még évekig érezni fogja a sertéspestis pusztítását – fotó: Shutterstock

A világ legnagyobb sertéshústermelő és -fogyasztó országának termelése folyamatosan csökken, ezért az növelni kénytelen az importját, még a marhahús import csökkentése árán isA legfrissebb előrejelzések szerint Kína ebben az évben – az év elején becsült 36 millió tonna helyett – várhatóan 34 millió tonna sertéshúst tud előállítani, mivel a sertésállománya 428 millióról 310,4 millió egyedre apadt.

Ez a mennyiség messze alatta marad az előző évi 42,5 millió tonnának, még inkább – a lakossági jövedelmek növekedésével gyorsan és folyamatosan felfelé ívelő fogyasztási igénynek. Ugyanakkor a sertéshús világtermelése is enyhe csökkenést mutat. Ennek alapján Kína 2020-ban várhatóan mintegy 3,9 millió tonna sertéshúst fog importálni, ami a globális import 40 százalékát teszi ki.

Az éttermek és vendéglátó helyek átmeneti bezárása és a turizmus visszaesése valamelyest növeli a lakossági igények kielégítési lehetőségeit, az ország azonban még éveken keresztül fokozott mennyiségű sertéshúst lesz kénytelen importálni. A legfontosabb beszállító országokat az USA, Brazília és Kanada jelentik.