A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2020. szeptember 3-án, Gödöllőn tartotta országos küldöttgyűlését. Az eseményen Győrffy Balázs, a szervezet elnöke elmondta, a kamara már a vírushelyzet tavaszi kialakulásakor felmérést készített tagjai körében, hogy segítse felkészülésüket, illetve hatékony megoldásokat kínáljon számukra – tájékoztat az agrárkamara.

A köztestület a visszajelzéseket is figyelembe véve a küldöttgyűlésen úgy döntött, megszünteti a számos tag által korábban kifogásolt, bonyolultabb rendszerű – tagdíj-önbevallást. A tagok számára mostantól a kamara állapítja meg a tagdíjat, a rendelkezésre álló hivatalos adatok alapján. A megállapított tagdíjról a NAK internetes portáljának e-Iroda felületén kapnak tájékoztatást a tagok.

gazdaság

A kamarai tagnak a jövőben csak akkor kell foglalkoznia a tagdíjbevallással, ha nem ért egyet vele – fotó: Shutterstock

A rendszer hasonlóan fog működni, mint a NAV által évente elkészített SZJA-bevallás. A kamarai tagnak a jövőben csak akkor kell foglalkoznia a tagdíjbevallással, ha nem ért egyet vele, vagy jogosult további tagdíjkedvezményre, amit igénybe szeretne venni. A küldöttgyűlés döntött továbbá arról is, hogy az induló vállalkozásokat segítve, nem csupán az első, hanem az első két évben fix a tagdíj mértéke.

Az adminisztráció csökkentése érdekében a tagok a könyvelőjüket/könyvvizsgálójukat is meghatalmazhatják, így helyettük ők is elvégezhetik a tagdíj elfogadását vagy korrekcióját. A tagdíjalap-kedvezmények igazolási módját is egyszerűsítette a kamara: 50 millió forint árbevételig a könyvelő is igazolhatja azt, csak e felett van szükség könyvvizsgáló bevonására. Termelői szervezetre és termelői csoportra vonatkozó kedvezmény igazolás esetében ez az összeghatár 300 millió forint.