Az adatalapú és precíziós technológiákat alkalmazó gazdálkodás minden olyan gazdálkodó számára elkerülhetetlen, aki olyan terményekkel, áruval kíván a piacon megjelenni, amelyekkel kapcsolatban a nemzetközi verseny globális, az árakat pedig külső és nem magyarországi piaci folyamatok alakítják – fogalmazott Feldman Zsolt, a két hét múlva kezdődő PREGA Konferencia előtt tartott sajtótájékoztatón.

szarvasmarha

A mezőgazdaságban egyszerre kell tekintettel lenni a termelési és gazdasági kérdésekre – fotó: NAK/Lévai Zsolt

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a 200 hektáron, precíziós és fenntartható termelési megoldásokat alkalmazó pomázi Breier Farmon tartott eseményen hangsúlyozta: a gazdaság szereplői közül talán a gazdálkodók szembesültek a leglátványosabban a környezeti, gazdasági és piaci viszonyok egyszerre történő változékonyságával és kiszámíthatatlanságával.

A talpon maradáshoz épp ezért nagyfokú tudatosságra van szükség, felértékelődnek a megújulási képességek, az átgondolt és felelős vállalkozói döntések.

A mezőgazdaságban egyszerre kell tekintettel lenni a termelési és gazdasági kérdésekre, a klímaváltozáshoz alkalmazkodásra és a fenntarthatósági szempontú szabályozásokra. Alkalmazkodási stratégiákat kell felvonultatni annak érdekében, hogy minden gazdálkodó lássa a lehetséges alternatívákat.


Feldman Zsolt jelezte, hogy a Közös Agrárpolitika  Stratégiai Terv alapján 2024-ben meghirdetésre kerülő új, beruházási jellegű pályázati felhívások előkészítése során azon dolgoznak, hogy a projektek értékelése során azok digitális tartalmát és megalapozottságát jóval nagyobb hangsúllyal bírálják el az eddigiekhez képest.

Emellett fontos szándék, hogy a pályázatok során minél kevesebb jövőbeni vállalás döntsön egy-egy projekt értékelésekor, sokkal inkább minél több objektív, mérhető, meglévő adatbázisokban rendelkezésre álló dokumentumokkal igazolható eredmény számítson az értékeléskor.

PREGA – Precíziós Gazdálkodási Konferencia és Kiállítás 2024

Időpont: 2024. február 6-8.
Helyszín: Budapest, Aquaworld Resort****

Biztosítsd be a helyed már most! Részletek és jegyvásárlás: www.prega.hu

Az ősszel meghirdetésre kerülő új, precíziós gazdálkodást segítő felhívás előkészítése során az Agrárminisztérium fel fogja használni az eddigi pályázati tapasztalatokat, de számos elemében változhat a 2021-ben meghirdetett és megismert szakmai tartalom.

"Az előkészítő munka során arra törekszünk, hogy  olyan kiírás szülessen, amely rugalmasan alkalmazkodik a pályázói igényekhez, ezzel együtt mégis hatékonyan szolgálja a mezőgazdasági üzemek digitális átállását" – mondta az államtitkár.