A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

"A díjkötelezettség átvállalásával a Mol gyors megoldást nyújtott a problémára: az ukránok ígérete szerint néhány napon belül újraindulhat a kőolajszállítás, amely pár napja a banki oldalon felmerülő technikai akadályok miatt állt le" - olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a gyors intézkedést az ellátási helyzet tette indokolttá: a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül érkezik a kőolaj Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba is, és bár a Molnak Magyarországon több hétre elegendő saját tartaléka van, regionális nagyvállalatként a környező országok ellátásbiztonságáért is felelősséget vállal.

A Barátság vezeték ukrajnai szakasza

A Barátság vezeték ukrajnai szakasza – saját szerkesztés, eredeti: Wikipedia

Mint a napokban kiderültaugusztus 4-e óta nem érkezik orosz kőolaj sem Magyarországra, sem a környező országokba, mert az orosz bankokat érintő szankciók miatt nem tudták elutalni a tranzitdíjat a vezeték ukrán szakaszát birtokló Ukrtransznafta nevű cégnek.


A Mol mindenkit megnyugtatott, hogy több hétre elegendő tartaléka van, és folyamatosan dolgozik a megoldáson. A közleményt tett követte, és az oroszok helyett kifizették a tranzitdíjat az ukrán vállalatnak.

Indexkép: Pixabay