Az "aszálypénz"- ahogyan olvasóink a 2012 -es évi kárenyhítő juttatást nevezik, - bizony sok gazdálkodónak jól jönne már!

Az Agroinform szerkesztősége a Vidékfejlesztési Minisztérium felé továbbította az aktuális kérdéseket a kifizetések várható időpontjával kapcsolatosan.

Agroinform.hu: -A Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján, egy 2012. áprilisi sajtóközleményben olvashattunk a mezőgazdasági termelők részére járó kárenyhítő juttatás kifizetéséről. A közleményben 2013. év elejét jelölték meg a kifizetések várható időpontjául. Pontosan mikorra várhatóak a kifizetések és milyen új információkat tudhatunk meg a kárenyhítéssel kapcsolatosan?

Vidékfejlesztési Minisztérium: -A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a mezőgazdasági termelő részére járó kárenyhítő juttatásról – Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter által jóváhagyott kifizetési terv alapján – március 31-éig dönt és intézkedik a kárenyhítő juttatás kifizetéséről.

Az MVH a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás keretében (II. pillér) mintegy 650 millió forint támogatás kifizetését kezdte meg közel 1300 kérelmező részére. A fenti összeget azok az ügyfelek kapják, akiknek a támogatott konstrukciójú mezőgazdasági biztosítási szerződését és a biztosítási díj megfizetéséről szóló igazolását az MVH jóváhagyta. A támogatás mértéke a támogatott konstrukciójú biztosítási szerződések díjának 65%-a

A fennmaradó kérelmek lezárása és kifizetése 2013. első felében folyamatos.

Az új mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer alapját a 2012. január 1. napjával hatályba lépett új mezőgazdasági kockázatkezelési törvény teremti meg. Az új rendszer alapvetően két pilléren nyugszik: a kibővített kárenyhítési rendszeren (I. pillér), és az üzleti alapú, de államilag támogatott biztosításon (II. pillér).

Az új kockázatkezelési rendszer I. pilléréhez ez évben mintegy 74 000 termelő csatlakozott mintegy 3 800 000 ha területtel, ami az új konstrukció sikerét jelzi. A kockázatközösségben tag mezőgazdasági termelők által befizetett kárenyhítési hozzájárulás összege 4,15 milliárd forintra becsülhető, mely mintegy kétszerese az elmúlt évi termelői befizetésnek.

Tekintettel arra, hogy az állam a központi költségvetésből a befizetett kárenyhítési hozzájárulások összegével azonos összeggel támogatja a rendszert, így a 2012-es kárenyhítési év után várhatóan 8,3 milliárd Ft lesz a kárenyhítésre felhasználható összeg, amely mintegy duplája a korábbi évek forrásösszegének.

Hasznosnak találta a cikket? Szívesen hozzászólna portálunk témáihoz?

IDE KATTINTVA az Agroinform Fórumon elmondhatja véleményét a többi gazdálkodónak is!