Fejlesztésünk egy beltéri rendszer, amely a környezeti nevelésben és a szemléletformálás kialakításában nyújt aktív segítséget. Legyen szó irodai dolgozókról, oktatási intézményekről vagy éppen vendéglátóhelyekről. Megoldásunkkal minden közösség aktívan hozzájárulhat az élhetőbb és zöldebb városi környezet megteremtéséhez – emelte ki az IoT Zónának Pancsa Emese a Compocity társalapítója, ötletgazdája és vezérigazgatója.

Ma már a vidéki gazdaságokban a komposztálás nem csupán lehetőség, hanem praktikus, elterjedt gyakorlat. Lehetne így a háztartásokban is! Felmérések szerint egy átlagos háztartásban keletkező hulladék mennyiségének akár 20-50 százalékát is lehetne komposztálni, akár a városban élőknél is.

A budapesti kukáknak körülbelül 40 százaléka olyan organikus hulladékkal van tele, amelyekkel tápanyagot lehetne generálni. Akiknek nincs kerti vagy erkélyre kitehető megoldásra lehetősége, azoknak léteznek már beltéri fejlesztések, de azok kicsit körülményesebbek és időigényesebbek, így nem mindenki számára működőképesek. A hatfős Compocity öko-startup éppen ezért arra fókuszált, hogy ki tudja szélesíteni a felhasználók körét egy nemcsak hasznos, hanem szórakoztató és edukatív megoldás segítségével.

A beltéri komposztálás iránti érdeklődést jól mutatja, hogy vannak olyan irodai dolgozók, akik hétvégén sem dobják ki a szerves hulladékot, hanem hétfőn beviszik a munkahelyükön működő Compocity-be.

Compocity

Compocity öko-robot – Fotó: Compocity Facebook

A kerti gilisztákkal történő komposztálás esetében elég specifikus a lista, hogy mi kerülhet a komposztba. Ezzel szemben a mi módszerünk a tradicionális japán eljárásnak az átalakítása. Mi mikroorganizmusokat használunk, ennek köszönhetően ugyanabban a térfogatban nem kell biztosítani a földet, az élő közeget, hanem egy az egyben meg lehet tölteni az eszközt hulladékkal. A Compocity öko-robotban egy légmentes eljárás során zsilipes rendszer segítségével adagoljuk hozzá a mikroorganizmust a hulladékhoz. Végül egy olyan fermentált anyagot fogunk kapni, amely gyakorlatilag két hét alatt elkészül, míg a nagyon lelkiismeretes gilisztákra 6-8 hónapot kellene várni – összegezte a módszertan lényegét Pancsa Emese.

A komposztáló gép egy 25-30 fős közösség nagyjából kétheti hulladékát fel tudja dolgozni – például irodai környezetben vagy óvodákban, iskolákban. A komposztkapszula pedig egy kivehető tartály. A folyamat során kicsapódó nedvességet, vagyis a komposztteát pedig a 60 centi átmérőjű, gömbformájú okoskuka lábaiban gyűjtik össze. A 40 literes kapszulába 50-60 liter szerves hulladék is bekerülhet. Az öko-robot számos szenzort is tartalmaz, amelyek segítségével követhető a komposzt minősége, illetve a felhasználók a bedobott hulladék súlyáért pontokat szerezhetnek, amit a robothoz tartozó applikációban használhatnak fel.