Az éjszaka orosz rakétatámadás érte Odessza kikötőjét. Az ukrán hadsereg jelentése szerint a támadásban több gabonaraktár is megsemmisült – írja a 444.hu és a Guardian.

Az ukrán déli katonai parancsnokság szóvivője azt közölte, hogy Oroszország 19 drónt, 2 Onyx szuperszonikus rakétát és 12 Kalibr cirkálórakétát lőtt ki, amelyből az ukrán légvédelem a drónokat és 11 cirkálórakétát lelőtt. Hozzátette, hogy a térségben a kikötői infrastruktúra prioritást élvez és nagy erőkkel védik. Az esti támadásban egy nő megsérült, a kikötői infrastruktúra pedig megrongálódott, amikor a támadás következtében tűz ütött ki egy épületben, amit a tűzoltók rövid időn belül eloltottak.

Amióta Oroszország felmondta az ENSZ és Törökország által közvetített fekete-tengeri gabonamegállapodást, többször is támadta Ukrajna déli részén –  Odessza és Mikolajiv régiókban –, valamint a Dunánál a gabonaraktárakat.


Pénteken pedig arról jött hír, hogy befutott Törökországba az első olyan gabonaszállító teherhajó, amely elkerüli a nemzetközi vizeket, és a NATO-tag Bulgária, valamint Románia által ellenőrzött útvonalakat követi.