Kevésnek tartják az oroszok a napelemek által megtermelt energiát, és úgy vélik, a Holdon csak egy atomreaktor tud annyit előállítani, hogy az elég legyen egy holdbázis számára – írja a hvg.hu.

Kína és Oroszország 2021-ben állapodott meg egy közös holdbázis építéséről, és egy most bejelentett együttműködés keretében 2035-re önműködő atomreaktort is telepítenének mellé, mely a Nemzetközi Holdkutató Állomás energiaellátását biztosítaná. Kína 2030-ban, Oroszország pedig 2031-ben küldene a Holdra embert, azonban az atomreaktor telepítését már korábban, emberi beavatkozás nélkül megkezdenék.


A Roszkoszmosz orosz űrügynökség vezérigazgatója azt mondta, a reaktor valamikor 2033 és 2035 között épülhet meg az orosz-kínai együttműködés révén, amire azért van szükség, mert napelemek nem lennének képesek elegendő energiát termelni a jövőbeni bázisok működtetéséhez, egy atomreaktor azonban már igen.

A korábbi tervek szerint a Nemzetközi Holdkutató Állomás minden nemzet számára elérhető lesz.

Az oroszok dolgoznak egy atommeghajtású teherűrhajón is, mely nagy rakományokat tudna szállítani, valamint összeszedné az űrszemetet; kérdés, hogy hogyan lehet hűteni a hajóban dolgozó atomreaktort.