Javasoljuk, hogy a termelők ne adják át az általuk megtermelt tejet a feldolgozóknak december 7-én és ha szükséges, további meghirdetett időpontokban sem – írják az Agroinform.hu-hoz eljuttatott felhívásukban a „Magyarok tejakciója” elnevezésű megmozdulást szervező hazai szakmai szervezetek. A Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete és a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete követeli, hogy a kiskereskedelmi láncok a feldolgozók átadási árait 2015. december 1-től 5-7%-kal emeljék meg és a feldolgozók ezt az áremelést a nyerstej felvásárlási árában érvényesítsék – szintén december 1-től.

tehén

Tavaly év eleje óta drasztikusan csökken a nyerstej felvásárlási ára – fotó: Shutterstock

A magyar tejes gazdák önköltségi ára jelenleg 100 Ft körül mozog, az AKI adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára viszont 77,78 forint/kg volt 2015 októberében. Ez 21 százalékos csökkenés az előző év azonos hónapjához viszonyítva és könnyen kiszámolható az is, hogy mekkora veszteséget termelnek a gazdák.

A környező országok nyerstej árai jól mutatják, hogy a magyar árak a régióban a legalacsonyabbak, ráadásul a tejtermékek feldolgozói átadási árai sem nőnek. Az AKI PÁIR adatai szerint a trappista sajt és a tehéntúró belföldi értékesítési ára 15 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé 14 százalékkal, a tejfölé 13 százalékkal csökkent 2015 októberében az előző év azonos hónapjához képest. A KSH adatai szerint a trappista tömbsajt fogyasztói ára 14 százalékkal, a pasztőrözött, 2,8 százalék zsírtartalmú friss tejé 10 százalékkal volt alacsonyabb ugyanebben az összehasonlításban. Eközben – ugyanebben az időszakban – minden más EU tagállamban emelkedés figyelhető meg a nyerstej, az átadási, illetve kiskereskedelmi tejtermék áraiban is.

tej

Az áfacsalással hazánkba érkező, dömpingáron átvett importtejek ellehetetlenítik a hazai tejipart – fotó: Shutterstock

A termelőktől folyamatosan érkeznek a visszajelzések, hogy részt kívánnak venni a december 7-re kilátásba helyezett demonstráción. A beérkező jelentkezéseket hétfőn fogjuk összesíteni. Amennyiben a hazai tejtermelők legalább 50%-a jelzi csatlakozási szándékát és a következő napokban sem változnak a körülmények, úgy megtartjuk az országos demonstrációt – nyilatkozta az Agroinform.hu-nak Istvánfalvi Miklós, az akció szervezőbizottságának tagja.

Az érdekképviseleti szervezetek szerint egyes EU tagállamokban a rendkívüli helyzet kezelése érdekében a termékpálya szereplői képesek voltak összefogni és megállapodni. A német tejtermelők tiltakozó akcióinak hatására mind a Lidl, mind az Aldi áruházlánc a kiskereskedelmi ár emelése mellett döntött a nyár végén. A Lidl 2015. augusztus végén jelentette be, hogy 2015. október elsejétől 5 eurocenttel emeli a fogyasztói tej átvételi árát. Ugyancsak 2015. október elsejei hatállyal az Aldi Nord és az Aldi Süd is áremelést hirdetett, a fogyasztói tej esetében 4, a vaj esetében pedig 10 eurocenttel magasabb az ár.