Az Energiaügyi Minisztérium közzétette legújabb törvénytervezetét, melynek értelmében 100 százalékos állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit zrt. veszi majd át az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) összes feladatát, amely így 2024. január 1-től meg is szűnik – írja a portfolio.hu.

Hozzáteszik, hogy az új cég veszi át a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által végzett környezetvédelemmel kapcsolatos közfeladatokat, szakmai projekteket, az azokhoz kötődő magánjogi jogok és kötelezettségeket, valamint a feladatok ellátásához szükséges foglalkoztatotti állományt és eszközöket.

A kiadott törvénytervezet meghatározza azt is, hogy mely magánszereplők folytathatnak majd időjárási szolgáltatást Magyarországon – hívja fel a figyelmet a lap.

A rendelet részletesen szabályozza, hogy ki végezhet meteorológiai szolgáltatási tevékenységet: a jövőben erre csak okleveles meteorológusoknak, valamint olyan jogi személyeknek vagy gazdálkodó szervezeteknek, akik okleveles meteorológusokat alkalmaznak lesz lehetőségük – hangsúlyozzák.


A tervezet értelmében az állami meteorológiai tevékenység körében a HungaroMet felelős a nemzeti meteorológiai adatbázis működtetéséért, elemzéséért és az állami rendezvények, repülések, valamint vízgazdálkodási feladatokhoz szükséges meteorológiai adatok és információk biztosításáért.

A nemzeti meteorológiai adatbázis adatgazda feladatait is a HungaroMet látja el. A rendelet meghatározza az adatokhoz való hozzáférés és azok használatának szabályait, beleértve az adatok védelmét is – emelik ki.

Indexkép: Shutterstock