Az Agrárminisztériumban tartott sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az EUTR (European Union Timber Regulation) ellenőrzések során elkobzott termékekből a program első szakaszában csaknem 1300 köbméter (mintegy 13 ezer mázsa) tűzifára pályázhatnak ingyenesen önkormányzatok, közhasznú szervezetek, valamint egyházak és egyházi jogi személyek.

2015 óta tartozik a faanyag-kereskedelmi lánc ellenőrzése a Nébih tevékenységei közé. A hatóság feladata, hogy az illegális faanyag piacra jutását, értékesítését megakadályozza. Magát a termék nyomon követhetőségét, mennyiségi, minőségi,  fajtabeli azonosságát a hivatal a teljes láncban, az egész ország területén ellenőrizheti.

"Az illegális eredetű faterméket forgalomba hozó és a vásárlókat megkárosító személyekkel szemben a Nébih EUTR részlege mintegy 157 millió forint értékben szabott ki erdővédelmi bírságot és rendelt el bevétel-elkobzást az elmúlt 5 évben."

Zsigó Róbert az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár emellett elmondta, hogy mintegy 3000 köbméter illegálisan kitermeltnek minősülő faanyagot is elkoboztak. Az EUTR szabályozás célja, hogy megakadályozza az illegális fakitermelésekből, erdőirtásokból származó faanyag Európai Unió területén történő értékesítését. Ezzel a tagállamokban és világszerte hozzájárul az erdők, a fával borított területek védelméhez és ezen keresztül a klímavédelmi és más környezetvédelmi célok eléréshez.

A Nébih elnökhelyettese, Helik Ferenc azt nyilatkozta, hogy a teljes kereskedelmi láncot ellenőrizve ki tudják szűrni az eredetigazolás nélküli anyagokat. Fontos a helyes útra terelni a jogszerűtlen tevékenységet folytatókat, amivel a vásárlókat is megvédik.

Az eredetigazolás nélküli élelmiszereknél a megsemmisítés az egyetlen megoldás a magas kockázatok miatt, azonban az elkobzott fatermékeknél az uniós szabályok lehetővé teszik a közérdekű célokra való felhasználást. Ezzel csökkenteni lehet a környezet terhelést, hiszen az elkobzott, de újrahasznosított tűzifa helyett ugyanezen célra már nem vágnak ki újabb fákat, és a rászorulók szociális helyzetének javításához is hozzájárulhat.

Önkormányzatok, közhasznú szervezetek és egyházak, egyházi jogi személyek egyaránt pályázhatnak az illegális, elkobzott tűzifára - fotó: Pixabay

A hivatal honlapján megjelent a pályázat, amire önkormányzatok, közhasznú szerveztek, valamint az egyházak, egyházi jogi személyek jelentkezését várják. A jelentkezés díjtalan, az elektronikusan beküldött pályázatok elbírálása a kérelmek érkezési sorrendjében történik és a beérkezéstől számított 30 napon belül döntés is születik.

Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy az EUTR rendszer nemcsak az erdőket és vásárlókat óvja, hanem az erdőtulajdonosok és erdőgazdálkodók érdekeit is. Az országunk elkötelezett az illegális fakitermelés és fakereskedelem visszaszorításában. Ennek érdekében aktívan részt vesz az Európai Unió FLEGT cselekvési tervének végrehajtásában. A program az úgynevezett fakitermelő országokból az EU piacaira érkező illegális eredetű faanyag kiszűrését célozza.

Magyarországon az elmúlt három évben az állami erdőgazdaságok területén a falopások jelentős mértékben lecsökkentek. 2017-ben mindössze 6373 köbmétert tulajdonítottak el, míg 2019-ben már csak 3601 köbmétert. A kormányzat szociális tüzelőanyag programjának keretein belül az elmúlt tíz évben csak az állami erdőgazdaságok összesen közel 1 millió 150 ezer köbméter szociális tűzifát biztosítottak a rászorulók számára.