A Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer (MePAR) egyik nyilvánosan elérhető platformja, a sokak által ismert MePAR Böngésző weboldal 2021 elején átfogó átalakításon ment keresztül, melynek során funkcionalitásában is bővült, valamint új felhasználói felületet kapott.

A Kincstár legutóbbi fejlesztése, a MobilGAZDA alkalmazás is a gördülékenyebb ügyintézést szolgálja.

Modernebb megjelenés, jobb navigáció

2021. április 12-től a korábban működő nyilvános MePAR Böngésző weboldalhoz képest a felhasználók egy modernebb, a kor kihívásainak megfelelő grafikai elemekkel bővített felületet látnak maguk előtt belépéskor. A megjelenés kialakítása során a nyers funkcionalitás kiszolgálásán túl a Kincstár részéről szempont volt a felhasználói élmény javítása is. A könnyebben navigálható, átláthatóbb kereső funkció segítségével a felhasználó gyorsabban megtalálja az érintett területet, hamarabb választ talál a felmerülő kérdéseire.

Mobilbarát verzió

Az okostelefonok elterjedésére tekintettel minden weboldal fejlesztésénél szem előtt kell tartani, hogy a honlapokat a felhasználók már nem csak számítógépen, illetve laptopon, hanem egyre gyakrabban mobileszközön (okostelefonon vagy tableten) keresztül látogatják. Az új weblap kialakítása során a Magyar Államkincstár (Kincstár) a mobilbarát felhasználást is szem előtt tartotta, így az új weblap mobileszközön is áttekinthetően használható.

Egyszerűen meghatározható koordináták

A térkép fedvények kezelése kézenfekvő és kiegészült az évente eltérő, a Kincstárnál rendelkezésre álló légifelvételek megválasztásának lehetőségével. A hossz-, terület-, és sugár- mérések megújult formában érhetőek el, szintén világos kezelhetőséggel. Az új böngésző segítségével egyszerűen meghatározhatóak koordináták WGS, valamint EOV formátumban is.

kaszáló

Az új böngésző segítségével egyszerűen meghatározhatóak koordináták – Fotó: pixabay

Egy szintén nagyon hasznos új funkció az aktuális térkép nézet nyomtatása. Ezzel az eszközzel a felhasználók lehetőséget kapnak hagyományos ”képernyőfotó” eszközök használata helyett egy professzionális megjelenésű térkép kinyerésére.

Segítség az ügyintézésben

A megújult MePAR Portál segítségével a gazdálkodók eredményesebben követhetik a MePAR adatok változásait, érhetnek el a parcelláikhoz kapcsolódó MePAR fedvényekről információt, és így hatékonyabban vehetnek részt akár parcelláikkal kapcsolatos ügyintézésben is.

A megújult MePAR Portál megtalálható a Kincstár honlapján az Alkalmazások között vagy ITT érhető el.

Az egységes kérelem benyújtásával kapcsolatban olvassa el korábbi cikkünket, a benyújtás határideje május 17., ne hagyja az utolsó pillanatra!