A Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület 2017-ben alakult meg azzal a céllal, hogy a precíziós gazdálkodást – legyen az szántóföldi növénytermesztés, kertészet, vagy állattenyésztés – választók, a technológia iránt érdeklődők, illetve a "precíziós piacon" kereskedőként, vagy szolgáltatóként megjelenő szereplők közös érdekeit képviselje. Az egyesület célja a precíziós gazdálkodás és a digitális mezőgazdaság megismertetése, elfogadtatása, alkalmazásának elterjesztése és a gyakorlati tapasztalatok, új ismeretek megosztása Magyarországon.

Ez a cél talán nem is lehetne fontosabb akkor, amikor éppen zajlik az ország eddigi legnagyobb digitális átállást támogató pályázati keretére beadott projektek megvalósítása. A tét óriási, hiszen a mezőgazdaság digitalizációja, a legmodernebb technológiák mindennapi gyakorlatban való alkalmazása a mezőgazdasági termelés környezeti szempontú fenntarthatósága és a jövedelmezőségének megtartása érdekében nélkülözhetetlen.

Az egyesület most tartotta éves közgyűlését, amelyen természetesen sor került a tavalyi év beszámolójának elfogadására, illetve a következő időszakra vonatkozó tervek megvitatására is.

Dr. Milics Gáborral, az egyesület elnökével beszélgettünk a részletekről.

ECPA 2021 – Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia Magyarországon, a 2021-es év legnagyobb hazai precíziós rendezvénye

Az egyesült szervezésében, az Agroinform médiatámogatásával valósult meg az a négynapos tudományos konferencia, melyet az Agrárminisztérium támogatásával szervezetek meg 2021 júliusában. Az eseményről mi is beszámoltunk:

Ilyen volt a magyar rendezésű Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia

Részletes beszámoló a PREGA gyakorlati napról:

Csúcstechnológia a magyar agráriumban testközelből – PREGA Gyakorlati Nap

Dr. Milics Gábor jelenleg a nemzetközi precíziós konferencián tart előadásokat az USA-ban, onnan jelentkezett be az egyesület közgyűlésére, és az egyesület terveiről is online kérdeztük.

agrárdigitalizáció

A Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület szakmai sarokpontokat határozna meg az agrárdigitalizációs fejlesztésekhez – Fotó: Shutterstock

Tervek 2022

A precíziós pályázatok (Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása) megvalósítása gőzerővel zajlik jelenleg, viszont számos kérdés felmerül a támogatás felhasználával és a lehetőségek észszerű kihasználásával kapcsolatban. Egyrészt nem tiszta minden feltétel a pályázók számára, másrészt pedig vannak, akik a 7 százalékos, szolgáltatásokra fordítandó összegből valójában nem terveznek átütő erejű fejlesztéseket, kizálóag a minimális feltételek teljesítésére törekednek, így ezek a fejlesztések jó eséllyel nem járulnak hozzá az agrárdigitalizációban komolyabb eredmények eléréséhez.

Erre viszont talán mondhatjuk, hogy luxus, ezért az egyesületi tagok részéről elhangzott egy felajánlás: kidolgoznak egy olyan rendszert, amely bemutatja az agrárdigitalizációs szolgáltatások validálási lehetőségeit, szakmai sarokpontokat határoznak meg, hogy az egyes szolgáltatások úgy kerüljenek beépítésre, hogy elszámolhatóak legyenek, és hasznosak is a gazdálkodó számára. Példaként Milics Gábor a GPS-szel támogatott talajmintavételezést hozta fel. Mint mondta, "meg fogjuk határozni, hogy a három méteres pontatlanság nem elfogadható, szakmailag az egy méteres pontosság indokolt, és technológiailag ez már elérhető mindenki számára. Ne érjük be tehát kevesebbel".


A szakmai ajánlások, minimumok kidolgozását és elérhetővé tételét a pályázattól függetlenül is kifejezetten fontosan tartja az egyesület.

A precíziós gazdálkodásban és agrádigitalizációban otthonosan mozgó szakemberek fogják ezeket az ajánlásokat megtenni, ez a garancia arra, hogy nem az internetről, szakértelem nélkül összegyűjtött információk adják az alapot a magyar agrárium modernizációjához.

Ha ezek a minimumok teljesülnek, akkor várhatóan megvalósul egy nagy horderejű agrárdigitalizációs előrelépés. Az egyesületnek 120 tagja van, magánszemélyek, cégek egyaránt, akik közel lefedik a precíziós gazdálkodás szakmai krémjét Magyarországon.

A 2022. márciusásban megalakult a Blockchain Koalíció terveiről is egyre többet hallhatunk majd az egyesület által szervezett eseményeken. A ma már sokak által széles körben gyűjtött gazdálkodási adatok hitelesítésére a blockchain technológia tud megoldást kínálni hosszú távon.

PREGA 2023 – Precíziós Gazdálkodási Konferencia és Kiállítás