A Rába csoport a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest 66 százalékos árbevétel növekedést ért el. Az erős árbevétel és EBITDA növekedése ellenére a pénzügyi eredmény mégis jelentős deficitet mutatott, ami a cégnek az adózott eredmény soron közel félmilliárd forintos veszteséget okozott - írja a portfolio.hu

A vállalat nemzetközi jelenléte – forrás: Rába Járműipari Holding Nyrt./Facebook

Jól érzékelhetőek a vállalat költségáthárítási törekvései

A Rába egy rendkívül eseménydús negyedévet tudhat maga mögött, hiszen 2022. július 1-én megvásárolta a Rekard Hajtómű- és Gépgyártó Kft. fennmaradó részét, ami után a Rába csoport konszolidációjába bevont, 100 százalékos Rába leányvállalatként működik tovább. Emellett a Rába Járműalkatrész Kft. haszongépjármű alkatrészeket gyártó és értékesítő, Sárváron működő részegysége a Rába Futómű Kft. tevékenységi körébe került átszervezésre 2022. augusztus 1-én.

Az árbevétel bővüléséhez a Jármű üzletág pedig 57 százalékos, a Futómű üzletág 73 százalékos, a Járműalkatrész szegmens pedig 64,6 százalékos forgalomnövekedéssel járult hozzá. A Rekard Hajtómű és Gépgyártó Kft. hozzájárulása az árbevételhez pedig mintegy közel 1 milliárd forint volt.

Növekvő árbevétel, növekvő költségek

Az árbevétel bővülésével párhuzamosan a harmadik negyedévben rekord magaságot értek el az energiaárak és a munkaerő költségek, ami mellett jelentős kiadást jelentett az acél beszerzési ára is. Az inflációs környezet drasztikus nyomás alá helyezte a válllalat operatív tevékenységét és  profitábilitását is.

cégcsoportnak a nyári üzemszünetek alatt, a szezonálisan alacsony profitabilitással jellemezhető harmadik negyedévben mégis sikerült üzemi szinten nyereséget realizálnia: az üzemi tevekénység eredménye 335 millió forint nyereség lett, amely 188,5 százalékkal (714 millió forinttal) haladja meg a tavalyi hasonló időszak eredményét.

Ennek ellenére az adózott eredmény soron azonban jelentős 563 millió forintos veszteségről számolt be a cég.

Megkezdődött a RÁBA Modernizációs Program 2025 gyakorlati végrehajtása

2022 harmadik negyedévében megkezdődött a RÁBA Modernizációs Program 2025 gyakorlati végrehajtása is, amely magában foglalja a győri központi telephelyen az egyes gyártócsarnokokban a gyártósorok át- és/vagy újratelepítését, a teljes termelési struktúra újraszervezését, illetve az egyes tevékenységek üzemrészek közötti áthelyezését. Emellett az összes telephelyen egy igen jelentős gépberuházási program megvalósítását is tervezik.