Hónapok óta követhetjük a közösségi médián keresztül az elképesztő videókat arról, ahogyan a száraz nyár miatt millió-szám elszaporodott egerek hömpölyögnek a gazdasági épületekben, takarmánytárolókban, lakások- és üzletek területein. Mindenhol egér van – és a rágcsálók ürüléke, valamint vizelete beszennyezi a takarmányt, az élelmiszereket és az emberek életterét.

Az egerek rágása- és szennyezése miatt bekövetkezett kár Új-Dél-Wales-ben máris felbecsülhetetlen – a hatóságok pedig felismerték, hogy sürgősen drasztikus megoldáshoz kell folyamodni.

Ausztrália olyan mérget kíván bevetni az egérinvázió ellen, amely használata normális esetben tilos. – írja a Bloomberg cikke. Az erős méreg alkalmazása nélkül azonban a gazdálkodók már nem tudják megvédeni a terményeiket – kétségtelenül ez az elmúlt évtizedek legsúlyosabb rágcsáló-inváziója.

Az istállók padlóján egér-szőnyegek száguldoznak, a gépek alkatrészei között zsúfolódnak és a vastag acél anyagból készült szemes silókban is hemzsegnek. Még arról is beszámoltak a helyi lakosok, hogy alvás közben megharapták a gazdák lábát a rágcsálók.

Egerek és tetemek mindenhol – fotó: Wikipédia

A válság arra késztette az Új-Dél-Wales-i kormányt, hogy felszabadítson 50 millió dollárt az általa gazdasági és közegészségügyi válságnak nevezett fertőzések kezelésére. Az állam jóváhagyást kér a szövetségi kormánytól a Bromadiolone, egy erős növényvédő szer használatához, amelyet az országban általánosságban tilos alkalmazni.

"Valójában ez a legerősebb egérméreg, amit valaha bevetettek a világon – azonban ez 24 órán belül garantáltan véget vet a rágcsálóinváziónak." – nyilatkozta Adam Marshall, az állam mezőgazdasági minisztere.

Amennyiben az egészségügyi kockázatokat és az egerek által beszennyezett terményt nem vizsgáljuk tüzetesebben, akkor is hatalmas károkkal számolhatnak az ausztrál gazdálkodók, hiszen a téli növények, például a búza és az árpa következő vetési szezonja elkezdődne. Míg az előrejelzések szerint Ausztráliában viszonylag kedvező termés alakulhatna ebben a szezonban – az egérinvázió keresztülhúzza ezeket a számításokat.

A friss vetések nagy része a csírázásig el sem juthatnak, ugyanis a vetőmagot máris kieszik a rágcsálók a talajból. 
"A vetések állapota elkeserítő és ez a helyzet valódi veszélyt jelent a gazdaságunkra nézve." – nyilatkozta egy szakértő.

Az alábbi videón többek között egy iskolaigazgató számol be az invázióról, amely az iskolát is elárasztotta rágcsálókkal. Az intézmény dolgozói nem tudnak annyi csapdát kihelyezni, ami ne telne meg azonnal. Reménytelennek érzik a küzdelmet az egerekkel.

"Féltem a gyermekeimet az egészségügyi helyzet miatt és el vagyok keseredve, mert a rágcsálók mindent tönkretesznek – olyan mértékben rágták meg az autóm vezetékeit, hogy új kocsit kell vennem... Hiába próbálunk tisztaságot tartani és fertőtleníteni, mindenhol egerek hemzsegnek." – nyilatkozta elkeseredetten a férfi.

Hónapokkal ezelőtt is nagy volt a baj Ausztrália egyes területein. Márciusi videók is tanúskodnak az invázióról: