A kínálati és a keresleti oldalon is olyan folyamatok indultak el, amelyek a rekord felé lendíti a kávé világpiaci árát – mondta az InfoRádióban Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. A szakértő szerint Brazíliában, a világ legfontosabb kávéexportőr országában közeledik a szüret, ám a rossz időjárás miatt az utóbbi öt év legmagasabb arabikakávé-áraival találkozhatunk a világpiacon.

A legfontosabb termőterületeken a vártnál hidegebb az időjárás, ez nem tesz jót a kávé áraknak – fotó: Pixabay

A kereskedés 35 kilós zsákokban zajlik, és jelenleg már 165 dollár fölé ment az ára, ami ugyan messze van a 2010-es évek eleji, 250 dolláros csúcstól, de az azóta tartó csökkenő trend tört meg az idei év elejétől – írja a portál. A múlt heti fagyok a kávéültetvények 11 százalékát értintették Brazíliában. Már akkor 20 százalékkal, hétfőn pedig további 10 százalékkal drágult a kávé ára, ami közel hétéves csúcsra lőtte ki magát. Fontonként (45,36 dekagramm) 2 dollár fölé emelkedett az Intercontinental Exchange (ICE) New York-i határidős jegyzésében.


A koronavírus-járvány utáni újranyitás további drágulást hozhat. Eddig sok iroda, munkahely és kávézó is zárva tartott, azonban a nyitás nyomán hirtelen megnövekedett a kereslet, ami szintén árnövekedéshez vezethet. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) legfrissebb előrejelzése szerint a világ kávékereslete idén felülmúlja majd a kínálatot, amire 2017 óta nem volt példa.