Az nyári hőség miatt Burgundiában a szüret már augusztus közepén elkezdődött – fotó: Shutterstock
Néhány termelő szervezet önkéntes korlatozást is alkalmaz, tekintettel arra, hogy a koronavírus járvány miatt a globális fogyasztás csökkenésére kell számítani.
Ebben az évben az enyhe tél kedvezett, a nyári hőség pedig ártott a szőlő fejlődésének és érésének. A nyári hőség miatt Burgundiában a szüret már augusztus közepén elkezdődött, ami a 14. századtól folyamatosan tartó feljegyzések szerint az eddigi legkorábbi kezdési időpont.
Champagne körzetében a szőlő-, illetve bortermés várhatóan 21 százalékkal visszaesik, az ugyancsak védett Loire völgyének termése viszont a kedvező időjárás (bőséges esők) hatására előreláthatólag 40 százalékkal növekszik az előző évihez képest. A klímaváltozás a következő években várhatóan elősegíti a Champagne-i és a Bordeaux-i borvidék szőlőinek fejlődését is.