5 évvel a tervezett dátum előtt

Thierry Breton az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa a francia RTL rádiónak adott interjújában elmondta, hogy az Európai Unió sikeresen kivívta az energiafüggetlenséget Oroszországtól.

"Ma szinte teljesen leváltunk az orosz gázról. Senki sem gondolta, hogy megtehetjük, mert 40 százalékban Oroszországtól függtünk, de most már csak 7 százalék ez a szám"

- mondta a biztos, felidézve, hogy az orosz invázió kezdetekor 2027-re jósolták az EU energiafüggetlenségét az Orosz Föderációtól. Mindeközben Csehország be akarja perelni a Gazpromot, kártérítést követelve a gázellátási zavarok miatt. Thierry Breton hangsúlyozta azt is, hogy Oroszország már nem megbízható partner, és Európának 155 milliárd köbméter gázt sikerült más forrásból pótolnia. Ugyanakkor a gázbeszerzések ára nőtt.

Júliusban a rendkívül magas energiaárak és a stabil gázellátás veszélybe kerülése miatt az uniós országok vállalták, hogy az elmúlt 5 év átlagához képest önként 15 százalékkal csökkentik a gázfogyasztást. Kép: Unsplash

Júliusban a rendkívül magas energiaárak és a stabil gázellátás veszélybe kerülése miatt az uniós országok vállalták, hogy az elmúlt 5 év átlagához képest önként 15 százalékkal csökkentik a gázfogyasztást. Kép: Unsplash

Európai szolidaritás: együtt sírunk, együtt nevetünk

Júliusban a rendkívül magas energiaárak és a stabil gázellátás veszélybe kerülése miatt az uniós országok vállalták, hogy az elmúlt 5 év átlagához képest önként 15 százalékkal csökkentik a gázfogyasztást. Ha a helyzet nagyon nehézzé válik, akkor kötelezővé válhat a megtakarítási kötelezettség. Az október 20-i csúcstalálkozón az EU vezetői megállapodtak az energiaválság leküzdésére irányuló intézkedésekről, és egyetértettek abban, hogy fel kell gyorsítani az energiaigény csökkentésére irányuló erőfeszítéseket.

„A gázárak csökkenni kezdenek, és csökkenni fognak”

– mondta még meg Thierry Breton, és valóban. „Amint ez a bejelentés megtörtént, a gázárak azonnal csökkentek 10 százalékkal. Jelenleg 67 eurónál tartunk megawattóránként, szemben az idei nyári 300 euróval. Igen, az árak estek és esni is fognak” – húzta alá a belső piacért felelős európai biztos.

Az október 20-i csúcstalálkozón az EU vezetői megállapodtak az energiaválság leküzdésére irányuló intézkedésekről, és egyetértettek abban, hogy fel kell gyorsítani az energiaigény csökkentésére irányuló erőfeszítéseket. Kép: Unsplash

Az október 20-i csúcstalálkozón az EU vezetői megállapodtak az energiaválság leküzdésére irányuló intézkedésekről, és egyetértettek abban, hogy fel kell gyorsítani az energiaigény csökkentésére irányuló erőfeszítéseket. Kép: Unsplash

Zárják a jövő évi költségvetéseket

Az Európai Bizottságnak most konkrét intézkedéseket kell javasolnia, melyeket a tagállamok megvizsgálnak, és mindez Thierry Breton szerint a következő napokban megtörténik. Az európai biztos egy olyan időszakban tette ezeket a bejelentéseket, amikor a nagyvállalatok lezárják jövő évi költségvetésüket. Nagyon gyorsan tájékoztatást kell adni nekik arról, hogy a következő 12 hónapban milyen gáz- és villanyárak lesznek, vagy azt kockáztatjuk, hogy egyes nemzetközi cégek kísértésbe eshetnek, hogy tevékenységüket Kínába vagy az Egyesült Államokba helyezzék át, ahol az energiaárak sokkal alacsonyabbak.

„Természetesen fennáll az ipar sorvadásának veszélye, és harcolnunk kell ellene” – húzta alá Thierry Breton. A biztos arra kéri a tagállamokat, hogy segítsenek az üveg-, alumínium-, acél-, papír-, vegyipari cégeknek, melyek nagyon ki vannak téve a gáz árának, és rettenetesen szenvednek.

„Ez hitelfelvételen keresztül történhet majd meg, de mindenhol azonos garantált kamattal, hála Európának, mely kezességet vállal ezekre a hitelekre" - mondta a biztos.

Maga az ötlet nem új, egy ilyen mechanizmust már a Covid-válság idején bevezettek a részleges munkanélküliség kezelésére.

(Forrás: aw-journal, eurointegration)