Korábban már megmutattuk, hogy hogyan tudja csökkenteni üvegháza, vagy állattartó telepe fűtési költségeit, most segítünk megoldani lakása, otthona magas fűtési költségeinek problémáját. Nem lesz szó varázsszerekről, űrtechnológiáról vagy újabb japán őrületről. Szó lesz helyettük a logika, a fizika és józanész együttműködéséről.

Ha valóban csökkenteni akarjuk fűtési költségeinket, talán a legfontosabb kérdés nem a mivel, hanem a hogyan. Most tekintsünk el a fatüzeléstől, ami ugyan olcsóbb, de nem mellesleg környezetszennyező, kis hatásfokú és folyamatos gondozásra szorul (fahasogatás, begyújtás, hamuzás, folyamatos tüzelőanyag utánpótlás).

Akinek hagyományos gázkazánja, turbós gázkazánja vagy azt hiszi, hogy nagyon jó minőségű kondenzációs kazánja van, annak ez a pár perc, amit a cikk elolvasása jelent, akár több tízezer forint megtakarítást jelent havonta!
A fűtési rendszerek legnagyobb kihívása a temperálás, azaz a hőn tartás. Tételezzük fel, hogy stabil 23°C-ot szeretnénk tartani otthonunkban. A fűtési rendszerek működése a szobai termosztáttól indul, aminek van egy ki- és egy bekapcsolási pontja. Mi csak egy tompa kattanást hallunk, de a háttérben a következő folyamatok zajlanak le:
Feltételezve hogy egy 24kW-os kazánunk van és a temperáláshoz csupán 3kW fűtési teljesítményre van szükség, de a kazánunk legkisebb teljesítménye még modern – feltételezve hogy nagyon jó minőségű – kazán esetében is csupán csak kb. 6kW. Ilyen esetben a kazán, amikor bekapcsolási jelet kap a szobatermosztáttól, elkezd fékevesztett tempóban fűteni. Jobb esetben automatikusan leszabályozgat erre a 6kW-ra, mivel ez is túl sok teljesítmény a szükségeshez képest, a kazánnak a belső termosztátja lekapcsolja a gázégőt, mert különben túl magasra futna fel a kazánon belüli előremenő hőmérséklet. Majd pár percnyi kikapcsolt gázégő mellett a kazánvíz elkezd lehűlni, emiatt a kazán belső termosztátja visszakapcsolja a gázégőt, az megint túlfűti a kazán belsejét, így a kazán vezérlése ismét kikapcsolja a gázégőt. Tehát a kazán úgy fog átlagosan 3 kW-ot fűteni, hogy pár percig égeti a gázégőt, majd pár percre leáll, majd ismét ég, aztán ismét leáll. Ez nagyjábólolyan, mintha autóval belvárosban nagy gázzal indulnánk, utána 1/3-ad gázpedálig fölengednénk a gázpedált, majd teljesen felengedjük, aztán ismét nagy gázfröccs, ismét felengedjük 1/3-ig, majd ismét teljesen felengedjük. Szóval nem a gáz a drága, hanem a régi kazánok azok, amik képtelenek takarékosan üzemelni.

Az Unical KONe kazán, – hasonlóan a korábbi írásunkban bemutatott nagy Modulex kazánhoz – a maximális teljesítménye kb.10%-ig képes leszabályozni a teljesítményét (automatikusan), azaz egy 24kW-os Unical KONe kazán esetében ez 2,9kW-ot (néha 1,9 kW-ot) jelent. Tehát a fenti példán elindulva a kazánnak nem kell folyamatosan ki- és bekapcsolnia, képes ilyen kicsi teljesítményen folyamatosan fűteni! Továbbá a KONe kazán nem nagy gázfröccsel indul, majd onnan visszaszabályozná magát, mint nagyon sok egyéb kazán, hanem éppen fordítva. A legalacsonyabb fűtési szintről indul és érzékelve a külső hőmérsékletet szabályozza magát magasabb és magasabb fűtési teljesítményre, mindaddig, míg el nem éri a kívánt fűtési teljesítményt.

Ezzel az egyszerű megoldással még a legmodernebb vetélytársaihoz képest is akár 10-15%-al kevesebb gázt használ, egy turbós kazánhoz képest legkevesebb 25%, míg egy kéményes gázkazánhoz képest akár 45% a megtakarítás. (Nem elírás!)

Nézzünk be a burkolat alá!
kazántest Egyáltalán nem tűnik bonyolultnak, úgy rakták össze, mintha Lego lenne, karbantartásához a készülék szétszeszerelése alig 2,5 percet vesz igénybe.

A főbb alkatrészek: A kazántest

kazánA kazántest anyaga speciális alumíniumötvözet (mint egy Ferrari motorblokk), anyagvastagsága a gázégő környezetében brutálisan erős, minimum 13 mm vastag öntvény(!!!). Hegesztés nélküli öntvény, aszimmetrikus fűtővíz járatokkal és speciális belső bordázattal az optimálisabb hőcserélés érdekében. Szemben más gyártók kazántesten belüli csőkígyójához képest, ebben a KONe kazántestben soha nem keletkezik olyan dugulás, ami károsodást okozhatna.

A gázszelep is csúcsminőség, teljesen automata önszabályozó rendszerrel. Már a beüzemelés első pillanatában megkeresi önmagánk a legalacsonyabb „gyújtási” pontot. Elemzi a beérkező gáz minőségét, majd hozzáigazítja a beállításait. Tehát nem lesz probléma, ha beérkezik Magyarországra pl. az arab gáz. A továbbiakban ez az az alkatrész, ami az optimális mennyiségű gázt engedi a – a képen felül elhelyezkedő – gázégőnek. Apropó gázégő, ami egy speciális ötvözetből készült fémszöveten keresztül égeti el a gázt. A szövet anyaga teljes mértékben ellenáll ennek a hő-terhelésnek, soha nem ég el.

Az égéshez levegő kell, ezt mindenki tudja, viszont amikor már egy ennyire szabályozott rendszerről beszélünk, nem hanyagolhatjuk el a levegő biztosításáért felelős német gyártmányú teljesen elektronikusan szabályozott ventillátort sem. A ventilátor anyaga és minősége, az Unical gyártó minőségpolitikájához igazodva a legkiválóbb konstrukció.

Összegészében az Unical KONe kazán minden szempontból a legjobb választás és ha az árára kíváncsi, annyit elárulunk, hogy ehhez a konstrukcióhoz sem kell iszapleválasztó, nem kell mellé hőcserélő, még egy szivattyú és motoros keverőszelep sem, pl. a padlófűtések számára. Így a kazánház ára akár jóval kedvezőbb is lehet, mint egy – gondolván nagyon jó minőségű – kondenzációs kazán, amihez sok és drága kiegészítők kellenek.

Az alábbi kérdésekben keresse az Unical magyarországi képviseletét:

Tervezi kazánja cseréjét?
Elege van a magas fűtési számlákból?
Leszigeteltette házát (emiatt a régi kazánja még inkább ki-be kapcsolóssá vált) és még több gázt szeretne megspórolni?

További információkért kattintson IDE!