A FEFAR, vagyis a fotóból előállított felületanalitikai rendszer megálmodója a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem három fiatal innovátora, Búza Dániel, Fórián Gergő és Vilcsek Viktor, akik a képalkotó rendszerek és mesterséges intelligencia adta előnyöket szeretnék átültetni és alkalmazni az épületdiagnosztikai eljárások során.

A MATE hallgatói szolgáltatásukat a jövőben kiegészítenék egyéb adatgyűjtő eszközökkel is, amelyek az adott létesítményre telepítve adatokat gyűjtenének a szerkezetet érintő környezeti tényezőkről, anyagösszetétel-változásokról vagy épp szennyeződésekről.

a MATE 3 hallgatója

A FEFAR megálmodói a MATE hallgatói: Búza Dániel, Fórián Gergő és Vilcsek Viktor. — fotó: MATE

Az innovátor hallgatók gyakorlati példát is hoznak: tegyük fel, hogy egy szennyvíztározó medencéjének mérhetővé válna a pára-, só- és nitrát-tartalma, ezáltal a szakértők rögtön értesülnének arról, ha a kártékony anyagok szintje emelkedést mutatna. A folyamatos kontrolling segítségével elkerülhetővé és megelőzhetővé válna a betonszerkezet károsodása.

„Jelenleg léteznek olyan szoftveres prototípusok, amelyek az elkészült képeket képesek kategorizálni és osztályozni a sérülések mértéke alapján, ezeket kívánjuk tesztelni és tovább fejleszteni” – hangsúlyozza a FEFAR csapata jövőbeli terveik kapcsán. A fiatal fejlesztők továbbá több, a témában jártas szakemberrel szeretnének konzultálni, majd fejlesztési ütemtervet, valamint mélyreható piackutatási analízist készíteni.

A tehetséges hallgatók egyedülálló fejlesztése a MATE hallgatói ötletverseny – Innopool Campus – legjobbjai közé is bekerült, harcba szállva a legjobb hallgatói innováció címért, valamint a nagyértékű pénznyereményért, amelyet a verseny nyertese vagy nyertes csapata az ötlet fejlesztésére fordíthat.

Ez a megjelenés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel történt együttműködés keretében jött létre.