Európa állhatja a cechet Ukrajna újjáépítésénél, legalábbis az Európai Befektetési Bank elnöke ezt szeretné - írja a vg.hu

háború

Ukrajna újjáépítésének költségét már szóba hozták több egyeztetésen – fotó: pixabay.com

Ezermilliárd euró ömölhet Kijevbe

Az Európai Befektetési Bank (EIB) elnöke támogatná a Marshall-tervre emlékeztető segélycsomag elindítását. Werner Hoyer a Reutersnek nyilatkozott az ügyben, amiben kifejtette, hogy jó ötlet lenne Ukrajna újjáépítésére több ezer milliárd eurót elkülöníteni, amiben Európa járhatna az élen, de az elképesztő összeg előteremtését nem egyedüliként vállalná.

Hoyer a hírügynökségnek azt is elárulta, hogy Ukrajna újjáépítésének költségét már szóba hozták több olyan egyeztetésen is, amelyeken az ENSZ és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank képviselő ültek össze Washingtonban.


Mennyibe kerülhet majd Ukrajna újjáépítése?

"A számok csak úgy repkedtek a teremben, de egy dolog világossá vált számomra: nem milliókról van szó, hanem ezermilliárdokról" – mondta Werner Hoyer.

Ismeretes, hogy a négy éves Marshall-tervet a második világháború után az Egyesült Államok vezette be, amely a lerombolt Európa újjáépítését szolgálta és mai összegre átszámítva 200 milliárd dollárt tett ki.

Az Európai Bizottság szerint a következő évtizedekben Ukrajna helyreállítására több százmilliárd eurót fordíthatnak majd, miközben Moszkvával a világ nagy agrárcégei még mindig üzletelnek.