A 2022.07.01. 18 órai bejegyzésben a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. Üröm, Piliborosjenő, Solymár, Pilisszentiván, Budakalász, Pomáz, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Pilisvörösvár, Csobánka, Pilisszentiván, Szentendre lakosságát informálta a ivóvíz hiányával kapcsolatos tudnivalókról.

locsolás

Locsolni tilos – fotó: pixabay.com

A locsolás minden formája az érintett települések egész területén TILOS

"Továbbra is köszönetünket fejezzük ki az elmúlt napokban kialakult vízhiányok idején tapasztalt együttműködésükért. A megtett újabb intézkedéseinknek köszönhetően kismértékben, de javult a területen a vízellátás, azonban Solymár tekintetében továbbra is kritikus. A Katasztrófavédelem az általunk üzembe állított nagy térfogatú lajtkocsik mellé, újabb két nagy teljesítményű járművet bocsátott rendelkezésünkre.

Ezen kívül Társaságunk vezetése a térség országgyűlési képviselőivel, az érintett települések polgármestereivel, önkormányzati képviselőkkel, valamint a Katasztrófavédelem munkatársaival közös intézkedésekben állapodott meg.

A mai napon kezdeményeztük az Önkormányzatoknál a vízkorlátozások kettes fokozatának bevezetését, ami azt jelenti, hogy a nap 24 órájában a locsolás minden formája az érintett települések egész területén TILOS. A 10 m3/nap átlagfogyasztást meghaladó gazdálkodó szervezeteknek, a napi fogyasztási igényüket 10 %-kal csökkenteniük kell.
Egyedi vízkormányzási menetrendet vezettünk be, amellyel tovább csökkentjük a vízhiánnyal érintett Felhasználók számát.Továbbra is kérünk minden érintett Felhasználót a felelős vízhasználatra!" - írták a bejegyzésben.


A vízhiány enyhítésére a Társaság tartályos vízellátást biztosít

Ennek helyszínei:

Solymár:
Berzsenyi u . – Kölcsey u. sarok
Budai Nagy Antal u. – Kisfaludy u. sarok
Mészégető u. – Méhes u. sarok
Vörösmarty u. 47.
Barlang u. – Ásvány u. sarok
Katona J. u. – Hársfa u. sarok
Budai Nagy Antal u. 20. sz.

Szentendre:
Forrás utcai buszforduló
Pásztor u. – Kadarka u. sarok
Szarvashegyi u. – Menyét u. sarok
Barackos utcai buszforduló

Pilisszentlászló:
Szentendrei út Kis Rigó Vendéglő
Szabadság tér 1.
Béke utca-Tölgyfa utca sarok

Menczer: újra van víz mindenhol Solymáron

Szombat reggel Solymár minden részén volt és jelenleg is van víz - jelentette be Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője a településen tartott sajtótájékoztatóján.

Menczer Tamás az MTI-hez eljuttatott hangfelvétel szerint a sajtótájékoztatón azt mondta, a problémát a szakemberek szerint nem a vízhiány okozta, hanem a megnövekedett fogyasztás, ami miatt a "hálózat nem tudta a vizet a megfelelő ritmusban utántölteni a tározóba".

A problémát egyrészt négy, 8 köbméteres vízszállító autóval kezelték, amelyek most is dolgoznak. Ezek közül kettőt a szolgáltató, kettőt a Magyar Honvédség biztosított. A vízszállítók - amelyek éjjel-nappal dolgoznak - egy óra alatt 32 köbméternyi vizet tudnak a tározóba vinni - tette hozzá.
Menczer Tamás úgy folytatta, másrészt pedig "megfeszítették" a rendszert, ami azt jelenti, hogy különböző terelésekkel, irányításokkal, nyomásnöveléssel, vagyis "vízkormányzással" érték el, hogy újra legyen víz a település minden pontján.

locsolás

A problémát a szakemberek szerint nem a vízhiány okozta, hanem a megnövekedett fogyasztás – fotó: pixabay.com

A Solymárt ellátó négy víztározó közül egynél szivárgást észleltek

Az országgyűlési képviselőt arról tájékoztatták, hogy a Solymárt ellátó négy víztározó közül egynél szivárgást észleltek, de a szakemberek szerint ez nem nagy mértékű, a problémát elhárítják, így a környéken továbbra is van víz. Menczer Tamás úgy fogalmazott, hogy mivel a nehéz helyzet nem múlt el Solymáron, nem tudja azt megígérni, hogy a vízellátás folyamatos lesz a településen.

"Az elsődleges célunk az, hogy krónikus vízhiány Solymáron többet ne alakuljon ki, tehát ne forduljon  az elő, hogy valaki napokon keresztül nem jut vízhez, és természetesen szeretnénk a vízellátást minél folyamatosabban biztosítani"

- emelte ki a politikus.

A rövidtávú megoldást egy plusz vezeték kiépítése jelentené

Beszámolt arról: folynak a tárgyalások a szakemberekkel arról, hogy hogyan lehet a problémát tartósan kezelni. A rövidtávú megoldást egy 500 millió forintos beruházás (egy plusz vezeték kiépítése) jelentené; ez akár a jövő nyárig elkészülhetne. A középtávú megoldás pedig az egész térség vízhálózatának és kapacitásának a rendezése lenne, ami 16 milliárd forintba kerülne - fűzte hozzá.

Az utóbbi beruházás kapcsán megjegyezte, hogy erre a forrás rendelkezésre áll, a szolgáltatóval és a szakemberekkel arról tárgyalnak jelenleg, miként lehetne felgyorsítani a munkálatokat.

Menczer Tamás egy újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, mindenkit, aki a vízkorlátozással érintett valamelyik településen él, arra kérnek, hogy csak a legszükségesebbre használja az ivóvizet. Ezek a települések: Solymár, Üröm, Pilisborosjenő, Pilisvörösvár, Pilisszentkereszt, Budakalász, Pomáz, Szentendre, Pilisszántó, Pilisszentiván és Csobánka.