Hét év alatt 36 milliárd forintnyi kárt okozhatott a magyar gazdatársadalomnak Bige László kartellezése - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Németh Gergellyel, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnökével tartott sajtótájékoztatóján Mosonmagyaróváron pénteken.

Hogyan lehet biztosítani a magyar gazdák műtrágya-ellátását?

Nagy István agrárminiszter elmondta, a kormány vizsgálja azokat a lehetőségeket, amelyekkel biztosítható a kielégítő mennyiségű műtrágyaellátás a magyar gazdák számára, illetve vizsgálják azt is, hogy hogyan tudják itthon tartani a magyar műtrágyát, és hogyan tudják elérni, hogy csökkenjen annak ára.


Németh Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke arra kérte az agrárminisztert, járjon közben a kormánynál, és ha kell, teremtsék meg a lehetőségét a hazai nitrogénműtrágya-gyárak stratégiai fontosságú üzemmé való nyilvánításának, hogy ne tudják azokat politikai célokra felhasználni.

műtrágyaszórás a szántóföldön

A magyar mezőgazdaság műtrágyával való ellátására fordul a figyelem – Fotó: Envato

Korábban Nagy István korábban azt nyilatkozta, hogy "asztalra kell tenni annak a lehetőségét", hogy állami vagy magánvállalkozásként olyan műtrágya-előállítót hozzanak létre, amely az ország stratégiai ellátását biztosítani tudja.