Az éttermek és vendéglátó helyek hirtelen bezárása Európa szerte nehéz helyzetbe hozta a szarvasmarha tartókat és a hústermelőket – írja az agrarheute.com.

Németországban a vágómarha ára az év elejétől számottevően csökkent és a húsexport lebonyolítása pedig világszerte akadozik. Ezért a húsfeldolgozók – a lakosság megnövekedett vásárlásai ellenére – nehezen tudnak szabadulni a visszmaradó készletektől.

A megnövekedett lakossági fogyasztás sem ellensúlyozza a vendéglátóhelyek bezárása okozta kiesést – fotó: Pelsőczy Csaba

A nagy forgalmazók az értékesebb húsokat Európa legtöbb országában tömegesen lefagyasztják, mivel azokra jelenleg szinte egyáltalán nincs vevő, és nem valószínű, hogy ez a helyzet rövid időn belül megváltozhat. Az elmúlt évben nagy mennyiségű marhahúst importáló Franciaország és Benelux államok vásárlásai is visszaestek, mivel a lakosság fogyasztása ott is erősen zsugorodott. Kína és az ázsiai országok piacain az európai termelők egyre kevésbé tudnak versenyezni a dél-amerikai és ausztráliai beszállítókkal.

Az R3 kategóriába tartozó fiatal hízóbikák ára Európában, március utolsó hetében kilónként 26 eurócenttel (3,36 euróra) esett vissza. Ugyanakkor még nagyobb mértékű árzuhanás (kilónként 40 cent) volt tapasztalható az 03 kategóriájú vágótehenek estében. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy ez az árszint a mélypontot jelenti-e, vagy további csökkenés várható. Az árak alakulását jelentősen befolyásolhatja, ha a gazdák a legeltetési szezon beindulásával a kiselejtezendő tehenek egy részét továbbra is tenyésztésben tartják.

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a fiatal bika termelői ára 772 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2020 februárjában, 1 százalékkal növekedett 2019 azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágótehén ára 2 százalékkal, a vágóüszőé pedig 5 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. A KSH adatai szerint a marharostélyos fogyasztói ára 6 százalékkal nőtt 2020 februárjában az egy évvel korábbihoz képest.