A hagyományokat tovább őrizvén, idén hetedik alkalommal szervezte meg a Csíkszéki Gazdanapokat a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete több helyi szervezettel és magyarországi partnerrel karöltve szeptember 23. és 25. között.

Az I. évfolyamos hallgatók ünnepi eskütételével kezdődött a rendezvénysorozat

A rendezvénysorozat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) székelyföldi kirendeltségének tanévnyitójával és az I. évfolyamos hallgatók ünnepi eskütételével kezdődött szeptember 23-án, pénteken.

A világ legszebb és legfontosabb hivatását fogják gyakorolni [a leendő hallgatók], amely nemcsak gyönyörű hivatás, hanem kőkemény biznisz is

– nyitotta meg prof. dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a Pro Agricultura Harghitae Universitas Alapítvány (PAHRU) 2022-2023-as oktatási évét Csíkszeredában, sok sikert kívánva az székelyföldi agrárium jövőbeni szakembereinek.

Dr. Gyuricza Csaba

dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora nyitotta meg az oktatási évet – fotó: Székely Gazdaszervezetek Egyesülete

Az ünnepi ülésen a Magyar Országgyűlés, a Román Kormány, Hargita Megye Tanácsa, illetve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem képviselői is részt vettek: prof. dr. Gyuricza Csaba mellett Korodi Attila (Csíkszereda polgármestere) és Tánczos Barna (Románia Kormányának környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere) ünnepi beszéddel köszöntötték az esemény résztvevőit.

A tanévnyitó keretében átadták továbbá a vadászati kultúra megőrzéséért és népszerűsítéséért járó Venator Terrae Siculorum díjat dr. Heltai Miklósnak és dr. Csányi Sándornak, az Egyetemmel való tartós és eredményes együttműködésért a Pro Negotio Universitate díjait pedig János Zsuzsának és Máthé Emmának ítélték. Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke is kitüntetésben részesült a Kárpát-medencei és székelyföldi gazdákért folytatott tevékenységéért.

Szakmai konferenciát tartottak

A 2022-es Csíkszéki Gazdanapok szombatján egy szakmai konferencia keretében, a MATE-val való közös együttműködés helyzetére világítottak rá, arra, hogy miként válik ez a magyar agrárium javára. Az évek óta tartó csapatmunka eredményeképp például ökogazdálkodási képzést és pálinkamester-képzést indítottak, a magyarországi szakemberek pedig aktív szerepet vállalnak a hazai falugazdászok továbbképzésében, valamint szakmai hátteret biztosítanak a székelyföldi, vidékfejlesztést népszerűsítő rendezvényeken.

A konferencia első panelbeszélgetésén a Digitális Agrárakadémia képzéseiről, szaktanácsadásról és az új digitális eszközökben, például mezőgadasági drónokban és platformokban rejlő lehetőségekről beszéltek a meghívott előadók, amelyek jó eséllyel leegyszerűsíthetik a mezőgazdasági munkát a falugazdászok számára.

A szombati második kerekasztal-beszélgetésen a székelyföldi mezőgazdaság kihívásait és lehetőségeit vizsgálták, a Bio Székelyföld program, a géngyűrű program és ökogazdálkodás témája is felmerült magyarországi meghívottak és helyi szakemberek között.

A záróbeszélgetés A pénzügyi források az agrárium fejlesztésére címet viselte, melyen előadóink a legtöbb aktuális pályázati lehetőséget érintették. A szakmai konferencia zárásáraként a PAHRU csibai tanüzemében bemutattak néhányat az említett, gazdálkodást könnyítő digitális eszközök közül.

Székelyföldi Búzaösszeöntés Ünnepe

A 2022-es Csíkszéki Gazdanapok egyik legfontosabb programját, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében szervezett Székelyföldi Búzaösszeöntés Ünnepét szeptember 25-én, vasárnap tartották Csíkszentsimonban.

büzaösszeöntés

Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program – fotó: Székely Gazdaszervezetek Egyesülete

A program idén is sikeresnek bizonyult, a gazdák nagy mennyiségben ajánltak fel búzát és pénzadományt a csíkszentsimoni Szent László Gyermekvédelmi Központ és a dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei részére.

A színvonalas program keretében meghívottaink ünnepi beszédben fogalmazták meg a közösség összetartó erejének, az önzetlen munkának, segítségnyújtásnak és adományozásnak a fontosságát, amely elengedhetetlen a közösség fennmaradásához.

kenyér

A segítségnyújtás és az adományozás elengedhetetlen a közösség fennmaradásához – fotó: Székely Gazdaszervezetek Egyesülete

A résztvevőket egész napos programok is várták Csíkszentsimonban az idei Csíkszéki Gazdanapokon, többek között helyi termék vásáron, mezőgazdasági gépkiállításon, lovasbemutatón, szekeres ügyességi versenyen és rönkhúzó versenyen vehették részt szeptember 23. és 25. között.