Az EU Bizottság Közös Kutatóközpontja által az ez évi szárazságról kiadott jelentés megállapítja, hogy a rendkívüli időjárás az EU és az Egyesült Királyság teljes növényi termésének 44 százalékát veszélyezteti – olvashatjuk a freshplaza.com hírportálon.

aszály

Egyes termőhelyeken az ez évi téli-tavaszi csapadék mennyisége a tavalyinak csak mintegy 19 százalékát tette ki – fotó: pxhere.com

A csapadékhiány a kontinens minden országát érinti

A szárazság a Közösség teljes vetésterületének mintegy 9 százalékán a talajnedvesség hiányával és hőségstresszel párosul.

A csapadékhiány Franciaország, Románia, Spanyolország, Portugália és Olaszország bizonyos körzeteit érintette legérzékenyebben, de az alól gyakorlatilag a kontinens egyetlen országa sem tekinthető kivételnek.

A folyók alacsony vízállása több országban a vízi-erőművek termelési teljesítményét is lecsökkenti

Egyes termőhelyeken az ez évi téli-tavaszi csapadék mennyisége a tavalyinak csak mintegy 19 százalékát tette ki.

Olaszország öt nagy körzetében rendkívüli helyzetet jelentettek be a szárazság miatt, ahol a Pó folyó kiszáradása évtizedek óta nem tapasztalt méretet öltött, de nem sokkal jobb a helyzet az Ibériai félszigeten és Franciaországban sem, ahol ráadásul erdőtüzek is tombolnak.

A folyók alacsony vízállása több országban a vízi-erőművek termelési teljesítményét is lecsökkenti (a 2015-21. évek átlagához viszonyítva Olaszországban 5.039 Gwh-val, Franciaországban 3.930 Gwh-val, Portugáliában 2.244 Gwh-val csökkenhet).

Az őszi betakarítású növényeknél a vízellátás még valamelyest javulhat, de súlyosbítja a helyzetet, hogy a szárazság és a hőstressz egy rapszodikus tavaszi időjárást követően sújtott le a növényekre.

Aszálytérkép és friss hírek az aszályról: légy képben, hol, mekkora a baj!