Az Európai Tanács és az Európai Parlament további szigorításokat tervez. Ideiglenesen megállapodtak az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv felülvizsgálatáról, ennek értelmében javulhat az EU-ban az épületek energiahatékonysága - írta meg a Portfólió.

A cél a kibocsátás csökkentése

A felülvizsgálat fő célja az új és a felújított épületekre vonatkozó szigorúbb energiateljesítmény-előírások érvényesítése, de lényeges szempont még a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, valamint az, hogy végre felvegyük a harcot az energiaszegénység ellen. Ennek eredménye, hogy az EU fokozatosan betiltatná a gázkazánokat és az olajkályhákat.

A fő célpontok azok az épületek, amelyek az Európai Unió üvegházhatást okozó gázkibocsátásának több mint egyharmadáért felelősek. A most megkötött megállapodásnak köszönhetően valószínűleg javulni fog az energiahatékonyság, ami már csak azért is lényeges, mert így lehetőséget adunk magunknak, arra, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon.

A célkitűzések között szerepel annak biztosítása, hogy az évtized végére minden újonnan épült ingatlan nulla kibocsátású legyen, emellett a meglévő állományt 2050-re teljes mértékben átalakítsák.


A minimumkövetelmény az lenne, ha 2030-ra a legjobb energiahatékonyságú épületek aránya meghaladja a 16 százalékot, míg három évvel később, 2033-ra ez az arány 26 százalékra emelkedne.

Az EU lépéseket követel a tagállamoktól

A lakossági célértékek arra kötelezik az EU-s országokat, hogy 2030-ra 16 százalékkal, míg 2035-ig 20-22 százalékkal csökkentség az átlagos energiafogyasztást. Ennek 55 százalékát a kevésbé energiahatékony épületek felújításával akarják elérni.

A megállapodás szerint a fosszilis tüzelőanyagokkal működő kazánokat fokozatosan kivonnák a forgalomból. Acél, hogy 2040-ig teljes mértékben megszüntessék ezek használatát.

Sokan még mindig a gázkazánt tartják a legjobb megoldásnak - fotó: pexels.com

A következő lépés tehát, hogy az Európai Tanács, valamint az Európai Parlament jóváhagyja, valamint elfogadja ezt a javaslatot. Ez a "Fit for 55" csomag része, amely 2030-ig meg akarja duplázni az épületek éves energiahatékonysági felújítási arányát. Az ingatlanok az EU energiafogyasztásának 40 százalékát, valamint a kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás 36 százalékát teszik ki.

Természetesen az Unió többletforrásokat biztosítana a célkitűzés eléréséhez.